Yöjunalla Chiang Maista Bangkokiin


Jos haluaa reissuunsa vähän seikkailumieltä, upeita maisemia ja ympäristöystävällisyyttä, kannattaa Chiang Maista Bangkokiin matkustaa junalla.


Junan valitseminen

Chiang Main ja Bangkokin välillä junia kulkee viisi kertaa päivässä. Kaksi näistä junista kulkee päivällä ja kolme yöllä. Junat ovat erilaisia, joten varauksen yhteydessä kannattaa tsekata, millaiseen junaan sitä oikein on menossa. Tarjolla on uudempaa, vanhempaa, japanilaista, kiinalaista, nopeaa, hidasta… Junasta riippuen valittavana on eri matkustusluokkia istuma- tai nukkumapaikoilla, ilmastoinnilla tai ilman.

Me valittiin meidän junaksi numero 14, joka aikataulun mukaan lähtee Chiang Maista klo 17 ja saapuu Bangkokiin aamulla klo 6.15. Matka kestää siis 13 tuntia ja 15 minuuttia. Valittiin tämä juna, koska haluttiin matkustaa yöjunalla, jossa kuitenkin olisi mahdollista ihastella maisemia parin tunnin ajan ennen auringonlaskua. Junan varustelua ei sen kummemmin tutkailtu ennen varausta. Varattiin yläpedit 2. luokasta ilmastoidusta vaunusta.

Chiang Mai - Bangkok juna-aikataulu.
Junien aikataulu. Kuva täältä: http://www.thailandtrains.com/buy-train-tickets-from-chiang-mai-to-bangkok/

Junan konduktööri tarkistuskierroksella.

Lipun osto

Thaimaassa junalippuja ei varsinaisesti voi ostaa suoraan netistä. Netissä 12go.asian sivulta matkalipun voi varata, mutta tämän lisäksi sivustolta saatava kuitti täytyy käydä vaihtamassa oikeaksi matkalipuksi. Jos olet lähdössä Chiang Maista ja varaat lipun netistä, kuitti vaihdetaan matkalipuksi rautatieaseman vieressä olevasta Bossotel-hotellista, joka on auki vuorokauden ympäri. Bangkokissa lippu noudetaan Hua Lamphongin aseman lähellä olevasta DOB Buildingista, jonka alakerrassa on 12go.asian tiski (avoinna klo 10-20). Vaihtoehtoisesti voi myös pyytää, että lippu lähetetään kotiin. Netistä tilatessa joudut maksamaan 100 bahtin toimitusmaksun ja myös vakuutusta yritetään automaattisesti myydä mukaan. Lisäksi maksettavaksi tulee noin 93 bahtin lisä kortilla tai Paypalilla maksamisesta, ja mikäli otat vakuutuksen, tämä summa nousee. Netistä ostaessa liput olisi maksanut lisineen 2 375 bahtia (62,76 e) kahdelle hengelle meidän valitsemassa junassa ja paikoilla.

Halvemmaksi tulee ostaa lippu suoraan asemalta, jos se on mahdollista. Me otettiin pyörät alle ja hurautettiin (oman hengen uhalla) Chiang Main juna-asemalle. Tiskillä junalipun ostaminen kävi nopeasti. Mikäli ostat lipun asemalta, muista ottaa mukaan passi tai sen kopio, sillä tätä pyydettiin lippua ostaessa nimeä ja passinumeroa varten. Asemalta ostettaessa liput tulivat maksamaan yhteensä 1 542 bahtia, eli noin 40,45 euroa. Asemalta ostaessa säästettiin siis noin 22 euroa.

Lippu tulee ostaa aina etukäteen vähintään muutamaa päivää lähtöä aikaisemmin. Loma-aikoina, kuten Songkranin aikoihin huhtikuussa, liput kannattaa ostaa jo paria viikkoa aiemmin.

Miten matka meni?

Kaiken kaikkiaan matka meni mukavasti. Meitä oli kehotettu saapumaan asemalle klo 16-16.30, vaikka juna lähtisi vasta klo 17. Saavuttiin paikalle jo hieman ennen neljää ja meidän juna oli jo raiteilla odottamassa. Tehtiin asemalla pieniä eväsostoksia ja kiivettiin junaan jo puolen aikaan. Neljältä viereiselle raiteelle puksutteli klo 18 lähtevä juna, ja monet ihmiset pakkautui sinne sisään saman tien. Itse mieluummin odottelin ulkopuolella.

Junassa omat paikat löytyi helposti ja me käytiin istumaan ihanan leveille tuoleille, jotka myöhemmin muutettaisiin sängyiksi. Tuolien vieressä oli metallihäkkyröitä, joissa pystyi säilyttämään matkatavaroita ja joissa oli tikkaat yläsänkyyn. Matkan ensimmäiset kaksi tuntia ennen auringonlaskua pystyi ihailemaan kauniita luontomaisemia, tänä aikana juna ajoi esimerkiksi kansallispuiston alueella. Heti pimeän tultua klo 19 aikaan työntekijät tuli petaamaan tuolit sängyiksi. Itse olisin mieluusti istuskellut vielä pari tuntia, sillä yläsängyssä ei mahtunut istumaan sitten mitenkään. Alasängyt näytti hieman tilavemmilta (tosin alasängyssä nukkui thaimaalainen mummo, joka oisi mahtunut vaikka taskuun). Omassa punkassa mahtui kuitenkin loistavasti esimerkiksi lukemaan, kunnes alkaa väsyttää.

Janni lukee kirjaa junamatkalla Chiang Maista Bangkokiin.
Alkumatka hurahti nopeasti ohi maisemia katsellen ja kirjaa lukien.
Matkatavarat paikoillaan junavaunussa.
Säilytystilaa matkatavaroille.
Thaimaalainen vanha nainen matkalla Bangkokiin.
Junassa matkusti paljon paikallisia, mutta myös monia länsimaalaisia.
Junamatkalla Chiang Maista Bangkokiin näkee kaunista maalaismaisemaa.
Junan ikkunasta näki vuoria, peltoja, eläimiä, metsiä…

Junamatkalla Chiang Maista Bangkokiin näkee kaunista maalaismaisemaa.

Anssi kurkistaa omalta yläpediltään.
Yläpetejä ei oltu suunniteltu 190cm pitkille länsimaalaisille.

Olin lukenut netistä, että jos vaunussa on ilmastointi, siellä on yöllä jäätävän kylmä. Pakkasin päälle paksut urheiluhousut, hupparin ja villasukat ja voin vinkkinä kertoa, että peittoa ei tarvittu ja hiki tuli. Siitä huolimatta sain unta nopeasti, ja nukuinkin ihan kohtalaisesti. Ainut unta kunnolla häiritsevä asia oli kylmäsävyiset valot, jotka loisti täydellä teholla yötäpäivää. Pari kertaa heräilin myös siihen, kun keskellä yötä junaan tuli uusia matkustajia. Aamuviideltä havahduin, kun työntekijät huutelee heräämään, vaikka matkaa on vielä yli tunti jäljellä.

Janni laittaa villasukat jalkaan viileässä junavaunussa.
Varustautumista kylmää yötä varten. Kaulahuivikin oli mukana, onneksi jätin sen reppuun!

Yöjunan yläsängyssä on tyyny ja peitto.

Junassa on myös ravintolavaunu, jossa me käytiin iltateellä. Sieltä olisi saanut myös ostettua erilaisia ruoka-annoksia, mutta netistä luin että jotkut oli niistä (tai ties mistä muusta) sairastuneet, joten oltiin jo etukäteen päätetty selviytyä omilla eväillä. Matkan aikana myös omalta paikalta pystyy ostamaan naposteltavaa, sillä junassa kiertelee myyjiä esimerkiksi sipsipussien, limsojen ja mehujen kanssa. Ja tärkeimpänä mainittakoon myös, että junassa on ihan oikea länsimaalainen vessa sekä sitä kuuluisaa vessapaperia, kuten myös hyvin tilaa pestä hampaat erillisellä pesualueella vessojen vieressä (näin siis junassa nro 14).

Teellä junan ravintolavaunussa.
Ravintolavaunuun oli hyvä mennä illalla istuskelemaan petien laittamisen jälkeen.
Yöjuna on täynnä matkatavaroita.
Illalla junassa näytti tältä.

Tiivistettynä junamatka oli oikein onnistunut pieniä uniongelmia lukuun ottamatta. Korvatulpat ja silmälaput kannattaa varata mukaan! Juna oli siisti ja saapui Bangkokiin juuri aikataulussa. Suosittelen tälle välille junalla matkustamista lentämisen sijaan!


Meidän seikkailuja voi seurata myös Instagramissa ja Facebookissa. Follaa, diggaa, jaa, tiputa kommentti!


Avainsanat: , , ,
Edellinen postaus Seuraava postaus

Kommentit

Lisää kommentti
 1. Vastaa

  Hyvä postaus, kiitos! Me ostimme liput päiväjunaan edellisenä päivänä netistä, kaksi lippua yhteensä 35,88 euroa.Tulostettavat liput tulostimme hotellilla ja käppäilimme seuraavana aamuna suoraan junaan.
  http://www.railway.co.th
  Hintaan sisältyi vielä tarjoilu

   • Janni Lepikko
   • syyskuu 29, 2018
   Vastaa

   Kuulostaa sujuneen kätevästi!

 2. Vastaa

  Mä en ole koskaan saanut kunnolla nukuttua yöjunissa, mutta silti tämä alkoi kiinnostaa. 😀 Erityisesti arvostan sitä, että kerroit junassa olleen kunnollisen vessan ja vessapaperia. 🙂

   • Janni Lepikko
   • kesäkuu 10, 2018
   Vastaa

   Nää tiedot oli mulle tärkeitä joten ajattelin jakaa eteenpäin! Voin vaan kuvitella miten hankalaa kyykkyvessan käyttö vois olla pienessä heiluvan junan vessakopissa. 😀

 3. Tämä junamatka vaikuttaa kyllä kaikin puolin mukavalta tavalta taittaa matkaa jos ei halua lentää. Vielä haaveissa olisi kunnollinen rinkkamatka Kaakkois-Aasiassa maita pitkin mennen, joten täytyypä laittaa juna nro 14 korvan taa. 🙂

 4. Vastaa

  Mä olen tehnyt saman matkan Thaimaassa, mutta bussilla. Se ei ollut herkkua se, sillä yöbussissa nukkuminen on vähän haastavaa. Bangkokista olen puksutellut junalla kylläkin Laosin puolelle Vientianeen, joten tässä oli tuttua tunnelmaa itselleni. Vatsatauti ainakana noissa junissa ei tosiaan ole herkkua se. Sekin on tullut koettua. Erittäin viisasta siis kantaa omia eväitä mukana.

   • Janni Lepikko
   • kesäkuu 3, 2018
   Vastaa

   Me matkustettiin Kambodzasta Siem Reapista Vietnamin Ho Chi Minh Cityyn yöbussilla ja se oli aivan ihana kokemus! En oo varmaan ikinä nukkunu niin hyvin kun siellä. 😀

 5. Tykkään junamatkailusta, mutta Aasiassa kokemukseni siitä rajoittuu Kiinaan. Mietin tuota junailua Chiang Maissa ollessani, mutta valitsin kuitenkin lentämisen. Tästä tuli hyvää infoa tuollaisestakin kokemuksesta 🙂

  • Emma
  • toukokuu 29, 2018
  Vastaa

  Mielenkiintoinen juttu, kiva lukea kaikista yksityiskohdista! Toivottavasti vielä joskus tulee tarve kaivaa tämä juttu uudestaan esiin, pidempi junamatka Aasiassa on meinaan vielä kokematta!

   • Janni Lepikko
   • kesäkuu 2, 2018
   Vastaa

   Tässä olis mainio reitti testaamiseen. 🙂

 6. Thaimaassa en ole kokeillut vielä junalla matkustamista, mutta Malesiassa ja Vietnamissa olen. Junalla matkustaminen on kivaa ja kätevästi noissa yöjunissa säästää majoituksessa ja pääsee samalla eteenpäin matkareitillä.

 7. Vastaa

  Olen muutaman kerran kokeillut kaikenlaisia julkisia Kaukoidässä, ja yksi erikoisimmista oli yöjuna pitkin itärannikkoa. En voi sanoa, että ihan hirveästi olisin siitä nauttinut. 🙂 Luultavasti siihen olisi osannut suhtautua huumorilla, jos mukana olisi ollut kaveri tai jos olisin ollut junassa aamuun asti, siis pääteasemalle. Mutta kun piti puolilta öin jäädä pois, pelotti nukahtaa, ja mitä muuta voi tapahtua, kun pitää oleilla pedissä verhojen takana. 🙂 Täällä tilittelen omia kokemuksiani: http://www.travelloverblogi.fi/julkisilla-thaimaassa-laatumatkailija-tilittaa/

   • Janni Lepikko
   • kesäkuu 2, 2018
   Vastaa

   No tuo reissu kuulostaa jo vähän työläältä. 😀 onneksi me saatiin olla kyydissä päätepysäkille asti.

 8. Vastaa

  Tästä tuli mieleen oma kokemus Intian yöjunasta. Siellä oli kolme punkkaa päällekkäin ja tietysti jouduin kiipeämään yläpedille. Aika huonosti minäkin unta sain, varsinkin kun piti kytätä milloin ollaan oikealla asemalla eli milloin pitää pompata pois kyydistä. Tarkkoja aikatauluja kun siellä ei tunneta. Kiva kuulla, että Thaimaan junat pysyvät aikataulussa.

   • Janni Lepikko
   • toukokuu 29, 2018
   Vastaa

   Tuo kuulostaa jo jännittävältä. 😀 me matkattiin päätepysäkille, joten helppoa oli jäädä oikealla stopilla pois.

 9. Vastaa

  Tämä oli kiinnostava lukea, koska kirjoitin juuri itse yönjunakokemuksesta Vietnamin puolella. Siellä makuupaikat olivat 4 tai 6 hengen hyteissä, tuo teidän juna näyttää siltä että aika paljon porukkaa on samassa vaunussa, ei ihme jos nukkuminen häiriintyi.

   • Janni Lepikko
   • toukokuu 29, 2018
   Vastaa

   Täytyypä käydä lukemassa! Jos miettii Suomalaisia junia, niin samankokoinen vaunu täynnä porukkaa. Ykkösluokassa tietenkin olisi ollut vähemmän väkeä.

 10. Tämä junamatka on ollut mietinnässä pariinkin kertaan. Tykkään matkustaa junassa, jos aikataulu vain muuten antaa myöten. Itselläni on aina korvatulpat, silmälaput ja puolikas nukahtamislääke matkassa. Ei haittaa valot, kuulutukset tai ramppaavat matkustajat. Ja tosiaan, lämmintä pitää olla varuilta aina mukana. Toisaalta olen kyllä superlahjakas nukkuja muutenkin, joten ehkäpä siksi ”sopeudun” yöjuniin hyvin 🙂

   • Janni Lepikko
   • toukokuu 28, 2018
   Vastaa

   Sulla on aina varusteet kunnossa! Itsekin yleensä nukun sikeästi ihan missä vaan, joten yllätyin oikein miten en tuolla niin hyvin nukkunutkaan. 😀

 11. Mielenkiintoinen postaus, kiitos hyvästä vinkistä! Rakastan junamatkustamista ja tietyin varauksin myös yöjunia, ehkä siksi, että ne ovat tulleet pienenä Venäjän-matkailussa hyvin tutuiksi. Näin vanhemmiten en kuitenkaan hirveästi tykkää junassa nukkumisesta, joten voi olla, että valitsisin itse tuolla välille päiväjunan – ainakin maisemat näyttivät kiinnostavilta!

   • Janni Lepikko
   • toukokuu 28, 2018
   Vastaa

   Meilläkin oli päiväjuna mietinnässä, mutta ajateltiin että ehkä siellä tulisi kuitenkin aika pitkäksi. 🙂

 12. Vastaa

  Olipa informatiivinen juttu! Kiitos 🙂 En ollut ajatellutkaan vaihtoehdoksi kun ”aina ja kaikki” lentää tuota väliä.

   • Janni Lepikko
   • toukokuu 25, 2018
   Vastaa

   Kiva kuulla, että tuli uutta tietoa! 🙂 junamatkailu kunniaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *