Karlstejn


Karlstejn on Tsekissä Prahan lähellä oleva pienempi kylä. Päädyttiin käymään siellä, koska Prahassa oleskelulle oltiin varattu aika monta päivää. Yhdeksi päiväksi ajateltiin sitten suunnitella jotain erityisempää ohjelmaa. Anssi on kiinnostunut linnoista ja kaikesta muustakin keskiaikasesta hömpötyksestä, joten ajateltiin ottaa selvää, oisko lähellä mitään käymisen arvoista linnaa.

Aikakoneella keskiajalle

Alkuperäinen suunnitelma oli vuokrata auto, jotta pääsisi samalla vähän kiertelemään ympäriinsä, mutta meidän prahalainen tuttu, Iva, kertoi auton vuokraamisen olevan melko kallista, joten päädyttiin sitten menemään Karlstejnin kylään junalla. Iva tuli mukaan, joten paikalle löytäminen oli helppoa eikä kommunikoinnissakaan ollut mitään ongelmia. En kyllä kuollaksenikaan muista junalipun hintaa tai junamatkan kestoa, mutta sanotaan vaikka näin, että matka ei kestänyt kauaa ja lippu oli halpa!

Karlstejnin juna-asema. Kuva: Anssi Lepikko.
Karlstejnin juna-asema.

Juna-aseman raiteet. Kuva: Anssi Lepikko.

Karlstejnin linna horisontissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Minä, Iva ja meidän määränpää.

Matkaa Prahasta Karlstejniin on siis noin 30 kilometriä ja sinne pääsy on kyllä helppoo, joten siellä oleva linna on suosittu vierailukohde. Meiltä kahdelta linnaan sisäänpääsy maksoi yhteensä 540 korunaa eli noin 20 euroa. Tähän hintaan kuului kaksi sisäänpääsyä ja lisäksi kaksi puhuvaa kapulaa, jotka meitä linnassa opasti. 😀 Oppaassa oli muistaakseni joku panttimenetelmä, niitä palauttaessa saatiin siis jonkun verran rahaa takaisin. Pelkkä linnan sisäänpääsy maksoi 6,3 euroa.

Linna on tyyliltään goottilainen ja se on rakennettu vuonna 1348. Samaan aikaan siihen ympärille on noussut Karlstejnin kylä. Tuo linna on vahingoittunut ties missä sodissa ja hyökkäyksissä, ja sitä on rakenneltu uudestaan monesti. Vuosina 1887-1899 linnaa on rempattu, ja silloin se on saanut nykyisen ulkoasunsa. Kierreltiin linnassa meidän oppaan, sellasen puhuvan kapulan, kanssa, ja se esitteli jokaisen huoneen ja kertoi välillä jonkun hauskan tarinan siitä, mitä linnassa on aikoinaan tapahtunut. Kapulan nauhoitus oli tietenkin englanniksi, joten osa meni itseltä ihan yli hilseen. Anssikin taisi välillä keskittyä enemmän valokuvaamiseen kuin kuuntelemiseen…

Janni ja Anssi. Kuva: Anssi Lepikko.

Janni linnan muureilla. Kuva: Anssi Lepikko.

Janni ja linnan korkea torni. Kuva: Anssi Lepikko.
Linnassa vierailun jälkeen kierreltiin vähän ympäri Karlstejnin kylää, ja oli kyllä sympaattinen pieni paikka! Ajateltiin myös käydä vielä syömässä ennen Prahaan palaamista. Kadun varrella oli muutamia potentiaalisen näköisiä ravintoloita, joista sitten valittiin yksi. Iloisena yllätyksenä syöminen oli siellä vieläkin halvempaa kuin Prahassa, tosi herkullinen annos ja juoma maksoi vaan naurettavat 6 euroa! Kaiken lisäksi ravintolassa asui söpö kissa, joka istui uskollisesti pöydän vieressä koko aterian ajan, varmaan toivoi saavansa herkkuja (ja ehkä vähän saikin).

Matkailijat peilikuvassa. Kuva: Anssi Lepikko.

Karlstejnin taloja. Kuva: Anssi Lepikko.
Karlstejnin kylä.

Maaseutumaisema. Kuva: Anssi Lepikko.

Ravintola-annos. Kuva: Anssi Lepikko.

Ruokaa kerjäävä kissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Tälle kissalle olisi ruoka kelvannut.

Ja mainittakoon vielä, että kun odoteltiin junaa Prahaan, nähtiin ensimmäistä kertaa elämässämme oikeita nunnia (ja yksi konnakin)!

Nunnia juna-asemalla. Kuva: Anssi Lepikko.
Nunnia!

Janni ja Iva odottamassa junaa. Kuva: Anssi Lepikko.


Avainsanat: , ,
Edellinen postaus Seuraava postaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *