Aarhus: kulttuuria ja peuroja


Tanskan matkalla tiemme vei myös maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Aarhusiin, jossa oli tarjolla kulttuuria, hyvää ruokaa ja eläinystäviä.

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2017

Aarhusiin mentäessä en edes tiennyt, että se on valittu vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Matkamme sattui juuri avajaispäivälle, jota juhlistettiin näyttävällä tavalla. Kaupungin läpi luikerteli älyttömän pitkä kulkue, jonka seassa seikkaili viikinkihenkiä ja -jumalia. Upea valoshow maalasi taivaan kaupungintalon kellotornista. Oli kyllä hauska sattuma, että juuri meidän reissun aikana oli tällanen iso tapahtuma! Porukkaa oli paikalla ihan hirveesti, välillä alkoi jo pelottaa että tuleeko sitä tallatuksi jalkoihin. Anssin take away -kahvia sai suojella ihan urakalla väkijoukon töniessä joka suuntaan.

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2017 -kulkue Aarhusissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Kulkueessa oli tasaisin väliajoin laivoja, joiden kyydissä oli milloin mitäkin.
Euroopan kulttuuripääkaupunki 2017 -kulkue Aarhusissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Kulkueessa oli tosi paljon ihmisiä! Ainakin osa koristeista oli askarreltu itse.

Euroopan komission mukaan ”kulttuuripääkaupungit valitaan kulttuuriohjelman perusteella. Ohjelmalla on oltava eurooppalainen ulottuvuus, sen on saatava kaupungin asukkaat mukaan osallistumaan ohjelmaan aktiivisesti ja sen on sovittava yhteen kaupungin pitkäaikaisten kehittämistavoitteiden kanssa.” Viime aikoina Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on valittu 1-3 per vuosi. Tänä vuonna toisena pääkaupunkina toimii Kyproksen Pafos. Suomesta Helsinki ja Turku ovat saaneet kunnian olla Euroopan kulttuuripääkaupunkeja.

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2017 -kulkue Aarhusissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Laiva on lastattu…

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2017, Aarhus. Kuva: Anssi Lepikko.

Peurapuisto

Yksi pakollinen vierailupaikka Aarhusissa oli ihana peurapuisto! Meidän muut Aarhusin suunnitelmat tuntui menevän vähän penkin alle (vanhakaupunki meni kiinni kolmelta??), joten peurapuistoon oli pakko ehtiä. Netissä luki epämääräisesti, että paikka on auki auringonlaskuun asti. Pimeä yllätti aika nopeasti, mutta kyllähän me ehdittiin niitä söpöliinejä ihastella ihan hyvin! Keskustasta napattiin bussi numero 100 ja ajeltiin sillä jonnekin 2 vyöhykkeelle, en nyt millään muista sen pysäkin nimeä, johtuen ehkä siitä että mentiin siitä aluksi ohi itsekin. Puisto sijaitsee melko lähellä keskustaa, joten takaisin keskustaan mentiin kävellen. Linja-autolippu maksoi 20dkk per nenä, eli noin 2,5 euroa. Puistoon ei ollut mitään sisäänpääsymaksuja. Linkistä pois jäädessä lähdettiin isommalta tieltä pienempää tietä metsikköön päin, ja lopulta nähtiin aidattu alue ja portti, josta pujahdettiin sisälle.

Kävelyllä Aarhusin peurapuistossa. Kuva: Anssi Lepikko.
Peuroja etsimässä.
Kuva: Anssi Lepikko.
Talvella peurapuisto oli paikoin jopa vähän masentavan näköinen, tänne ois niin kiva päästä palaamaan kesäaikaan.

Hetki saatiin kävellä, kunnes nähtiin muutamia peuroja. Niiden kanssa tehtiin tuttavuutta aika pitkään, kuvailtiin ja yritettiin rapsuttaakin. Lähdettiin lopulta kiertelemään puistoa ympäri ja meidän harmiksi vasta lopuksi saavuttiin paikan pääportille, joka oli täynnä ihania pienempiä peuravauvoja! Siihen aikaan alkoi olla jo niin pimeääkin, että valokuvia näistä otuksista oli melko vaikea ottaa. Jos siis käyt peurapuistossa, kannattaa heti aluksi suunnata isommalle portille (me ei tiedetty edes sen olemassaolosta) jos haluat nähdä paljon peuroja ja myös niitä poikasia! Portin luona oli myös joku pariskunta porkkanapussin kanssa, tietysti kaikki peurat pörräs niiden ympärillä. Paikka oli ihana, mutta kesällä se olisi ollut vielä moninverroin kauniimpi!

Tyttö rapsuttaa peuraa. Kuva: Anssi Lepikko.
Tää peura oli niin kiinnostunut syömisestä, ettei rapsuttelu haitannut.

Peura syömässä. Kuva: Anssi Lepikko.

Pariskunta syöttää peuroja. Kuva: Anssi Lepikko.
Porkkanat houkutteli paikalle kunnon peuralauman.
Peuran poikanen. Kuva: Anssi Lepikko.
Pikkuinen tuli tarkistamaan oisko meiltä löytynyt porkkanoita.

Aarhusissa kulutettiin aikaa kävelemällä paikasta toiseen, syömällä ihanaa thairuokaa ja kahvittelemalla. Oli kyllä hurmaava pieni kaupunki ja siellä oli jotenkin todella hyvä tunnelma. Ehkä tuo kulkue osaltaan aiheutti sen, mutta hyvät vibat jäi tästä paikasta.

Mainittakoon vielä loppukevennykseksi Wikipedian sanoin, että ”Tanskalaisissa vitseissä aarhuslaiset on esitetty hieman yksinkertaisina, samankaltaisina kuin turkulaiset suomalaisissa vitseissä”.

Kahvihetki Aarhusissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Kahvihetki.

Pssst, jos budjettiasiat kiinnostaa, täältä löytyy hintalappu Tanskan matkalle.


Avainsanat: ,
Edellinen postaus Seuraava postaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *