Reissussa parasta on ruoka


Yksi matkailun parhaita puolia on syöminen. Reissussa saa antaa itselleen luvan napostella kaikenlaista ja koko ajan. Ulkomailla kokeilee paljon erilaisia ruokia ja löytää uusia suosikkeja.


Mikä olisi parempi tapa viettää aikaa kuin kahvilassa ihanan tuoreen aamupalan ääressä tai ravintolassa iltaa istuen? Hetken kruunaa meren tuoksu, aaltojen kohina taustalla sekä ympärillä kuuluva vieras kieli.

Ravintola yöllä kuvattuna ulkoapäin. Kuva: Anssi Lepikko.
Tämä viihtyisä ravintola löytyy Kroatian Splitistä.
Kahvila Aarhusissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Aarhusin juna-aseman Joe & the Juice oli yllättävän viihtyisä!

Meidän reissut on suurimmaksi osaksi kohdistuneet maihin, joiden hintataso on Suomea alhaisempi. Se mahdollistaa ulkona syömisen ihan eri tavalla kuin kotona, jolloin ei käydä ulkona syömässä kovinkaan usein. Reissussa käydään joskus testaamassa niitä vähän parempiakin ravintoloita.

Kreikka-postauksessa mietittiin, miten se fetajuusto maistui siellä niin paljon paremmalta kuin Suomessa. Kommenttiboksissa tulikin huomioita siitä, että ruoka maistuu aina paljon paremmalta sen alkuperäisessä ympäristössä. Voin itsekin allekirjoittaa tuon ajatuksen! Suomesta ei usein edes saa niitä aitoja ja alkuperäisiä aineita, jolla pystyisi yhtä hyvää ruokaa tekemäänkään. Kreikkalainen salaatti kuuluu tosiaankin Kreikkaan, gelatot Italiaan, rinkelit Puolaan, tapakset Espanjaan ja taksari Suomeen.

Kreikkalainen salaatti. Kuva: Anssi Lepikko.
Oikean kreikkalaisen salaatin tunnistaa fetajuuston määrästä.
Tattarisuurimoita Moskovalaisessa Mu-Mu -nimisessä ravintolassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Tattarisuurimoita venäläisittäin.
Omenapiirakka. Kuva: Anssi Lepikko.
Jättimäinen omenapiirakka Prahalaisessa ravintolassa.

Merenelävärisotto. Kuva: Anssi Lepikko.
Mereneläviä tulee syötyä ulkomailla usein!
Venäläisiä blinejä Teremok-ravintolassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Venäläisiä blinejä.
Kala-annos ravintolassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Nenän eteen kannettiin kokonainen kala. Ruotojen poistaminen vaatii vielä pientä treenausta.
Ateria Puolassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Tässä Puolalaisessa ravintolassa tuli testattua vaikka kuinka monia uusia makuja. Kaikesta ei voi tykätä, mutta ainakin on kokeiltu!

Me ollaan onnekkaita, sillä allergiat ei rajoita meidän syömistä.  Voin vaan kuvitella, miten vakavasti allergiset tilaa ulkomailla ruokansa viittomankielellä ja toivoo parasta. Meidän on kuitenkin otettava huomioon se, että Janni ei syö muuta lihaa kuin kalaa. Tämä ei kuitenkaan ole vielä missään koitunut ongelmaksi. Useissa ravintoloissa kalaa tai muuta proteiinipitoista on ollut tarjolla ja tarvittaessa myös salaatilla, leivillä ja muilla lihattomuuksilla pärjää pitkälle! Anssin ruokatottumukset muistuttavat lähinnä roskapönttöä — kaikki kelpaa.

Ulkomailla käydään paikallisissa ruokakaupoissa, vaikka suurimmaksi osaksi syötäisiinkin ulkona. On mielenkiintoista tutkailla hintoja ja verrata niitä Suomen hintoihin. Reissuilta löytyy usein niin sympaattisia minimarketteja ja hedelmäkauppoja, että niihin on pakko mennä sisälle vain katselemaan! Paikallisilla toreillakin on kiva käydä tutkailemassa valikoimia, jos se on suinkin mahdollista. Mukaan napattuja tuoreita hedelmiä ja marjoja on ihana napostella vaikka puistossa piknikillä.

Minimarketti. Kuva: Anssi Lepikko.

Ljubljanan tori. Kuva: Anssi Lepikko.
Ljubljanan torilta löytyy vaikka mitä herkkuja!

Mitä ja miten muut tykkää syödä matkalla? Haluatko kokeilla kaikkea uutta vai yritätkö löytää mahdollisimman tuttua ruokaa? Onko reissuilta löytynyt uusia suosikkeja, jotka on päässyt testiin myös kotona?


Avainsanat:
Edellinen postaus Seuraava postaus

Kommentit

Lisää kommentti
 1. Vastaa

  Totta! Mä tutustuin juuri muutama päivä sitten havaijilaiseen ’erikoisuuteen’ loco mocoon, joka vei mun sydämeni iäksi: vähän ällön näköinen lautasellinen ladottuna päällekkäin ensin valkoista riisiä, sitten lihaa, jonka päällä paistettu kananmuna, seassa ruskeaa kastiketta. Kuulostaakin vähän ällöltä, mutta on aivan taivaallista.

   • Janni
   • heinäkuu 26, 2017
   Vastaa

   No tuo kyllä kuulostaa tosi erikoiselta ja aika ällöttävältä. 😀 Kaikkea kun kokeilee, niin voi kyllä löytää ihan uskomattoman hyviä ruokia!

 2. Vastaa

  Hahhah, Anssin ruokatottumukset muistuttavat roskapönttöä 😀 Meillä on vähän sama meininki, kaikki menee. Mieluiten halutaan aina kokeilla paikallisia erikoisuuksia ja syödä sitä mitä paikallisetkin. Useimmiten ne on osoittautuneet nappivalinnoiksi, ei toki aina. Ja tuokin on niin totta, että ruoka maistuu parhaimmalta siellä paikan päällä.

  • Sofia
  • heinäkuu 6, 2017
  Vastaa

  Ruoka on todellakin yksi parhaita asioita reissuilla. Olen jopa valinnut matkakohteita ruoan perusteella! (Amsterdamiin halusin palata mun lempiravintolaan syömään Indonesialaista ruokaa, ja suunnitelma Italian kiertomatkasta alkoi mun himosta pestopastaa kohtaan) 😀 Haaveissa olisi joskus tehdä ruoka+viininmaistelumatka ranskaan tai vaikka taas sinne Italiaan…

   • Janni
   • heinäkuu 8, 2017
   Vastaa

   Ruoka onkin yksi hyvä pointti matkakohdetta valitessa!

 3. Vastaa

  Niin totta! Ruoka on ihan parasta reissuissa! Me ollaan tällä hetkellä Kreikassa ja ollaan saatu niin hyvää ruokaa. Onneksi on vielä muutama päivä jäljellä, niin ehditään vielä testaamaan muutamat ravintolat 🙂

 4. Ruoka on ihan parasta matkoilla! Ollaan tässä suhteessa italialaistuttu, italialaiset kun kysyvät ensimmäisenä matkalta palaavalta, minkälaista ruoka oli (suomalaiset kysyvät säästä…). Olemme myös kaikkiaruokaisia, tosin teinit ovat vielä terveen ennakkoluuloisia joitakin ruokalajeja kohtaan ja tytär ei syö lihaa. Mutta koska kala käy, niin ongelmia ei ole ollut. Paitsi Uzbekistanissa, jossa kasvisruoka tarkoitti, että liharuoasta otettiin lihapalat pois ennen tarjoilua. Siellä piti vähän joustaa. Meille Suomi-lomakin tarkoittaa nykyään ihania ruokaelämyksiä: uusia perunoita, vastapyydettyä kuhaa, paistettuja muikkuja, marjoja, riistaruokia, nam nam!

   • Janni
   • heinäkuu 8, 2017
   Vastaa

   Itsekin on tullut välillä nypittyä lihat ruuista pois, kyllä sen verran voi aina joustaa. Ja kyllä tosiaan suomestakin noita ihania herkkuja löytyy!

 5. Vastaa

  Ihania ruokakuvia! Olen samoilla linjoilla: reissussa on ihana syödä hyvin ja kokeilla parempiakin ravintoloita. Pahinta on, jos suunnittelematta menee syömään ja astuu nälkäisenä kehnoon, ylihintaiseen turistiansaan. Minulla paras ruokakokemus on varmaan Galician kuuluisa pulpo a la gallega, paikallinen mustekala joka oli täy-del-lis-tä.

   • Janni
   • heinäkuu 8, 2017
   Vastaa

   Kuulostaapa hyvältä, itsekin oisi kiva kokeilla täydellistä mustekalaa! Muutaman kerran olen mustekalaa syönyt, mutta en tiedä ymmärsinkö sen päälle vai oliko se pahaa 😀

 6. Siis mähän melkein matkustan syödäkseni.. En nyt ihan, mutta melkein! :–D Ja allekirjoitan täysin tuon, että ruoka maistuu aina parhaalta siinä alkuperäisessä ympäristössään, kuten nyt vaikka pizzat Italiassa, gazpacho Espanjassa ja tacot Meksikossa. <3 Aivan ihania ruokakuvia teilläkin, ja nälkähän tässä tuli.

 7. Vastaa

  Mun piti googlettaa, että mitä on taksari, en ole ikinä kuullutkaan 😀 Mä olen seminirso ruoan suhteen, ja haluan tietää mitä tilaan, enkä siksi valitse ruokalistalta mitä sattuu. Etelä-Euroopan maat on aika varmoja paikkoja, siellä harvoin pettyy paikalliseen ruokaan. Herkullisia ruokakuvia! 🙂

   • Janni
   • heinäkuu 5, 2017
   Vastaa

   No niin, aina oppii uutta. 😀 Etelä-Euroopassa voi olla vielä suht helppo tilata, jossain kauempana voi olla vaikeampaa selvittää mitä siinä lautasella on.

 8. Kyllä yhdyn tähän aiheeseen. Yksi reissujen parasta antia on todellakin syöminen 🙂 Tykkäämme kokeilla paikallisia erikoisuuksia ja vähän erikoisempiakin ruokia reissussa. Uskon, että kotona ei yleensä ole saatavilla ihan 100% autenttisia raaka-aineita, niin ruoatkaan eivät sitten maistu ihan samalle. Ihania ruokakuvia! Nam!

 9. Vastaa

  Reissussa todellakin parasta on ruoka! Se tosin sitten näkyy myös elopainossa, etenkin tällaisina vuosia kun reissua pukkaa jatkuvalla syötöllä. 😀 Meidän reissut menee yleensä niin, että kun aamupala on syöty, aletaan miettiä mihin mennään lounaalle, lounaalla mietitään, missä syödään illalla ja siinä välissä käydään vähintäänkin viinilasillisella jossain. Voisi kai sanoa, että matkustamme syödäksemme. 😉

   • Janni
   • heinäkuu 3, 2017
   Vastaa

   Kuulostaa kyllä ihanalta! Voi itse valita, haluaako nauttia elämästä ja ihanista ruuista vai olla laiha tikku. 😀

 10. Ai ai, nam! Reissussa ruoka on kyllä yksi parhaimmista asioista. Paha vaan kun siellä löytyy jokin herkku mitä ei sitten muualta saakaan. Lähteäkö uudestaan kyseiseen kohteeseen vain syömään?

 11. Nammmmm! Joo, esimerkiksi olen aina tykännyt aprikooseista mutta vasta Ranskassa tajusin, miltä ne oikeasti maistuvat.

  Anteeksi, mutta en ymmärrä: ”taksari Suomeen”? Oletko syönyt taksikuskin? Mikä minulta on kotimaassa maistamatta?

  Viikonloppuna luvassa Lontoo ja Pariisi. Mmm…

   • Janni
   • heinäkuu 2, 2017
   Vastaa

   Taksari meinaa grillin makkaraperunoita! Tosin ilmeisesti tota sanaa käytetään lähinnä täällä jyväskylässä 😀 Lontoosta ja Pariisista löytyy varmasti ihania makuelämyksiä!

 12. Vastaa

  Kuola valuu!! Ihania herkkuja ootte maistelleet! Mä olin nuorena kasvissyöjä, mutta sen myötä kun aloin matkustaa enemmän (työnkin puolesta) päädyin syömään sitä mitä milloinkin on tarjolla. Hyviä kasvis- ja kalaruokia arvostan kyllä edelleen ja niitä aina silloin valitsenkin kun saan itse päättää.

   • Janni
   • heinäkuu 2, 2017
   Vastaa

   Tätä postausta tehdessä kyllä kuola valui.. 😀 ihan kasvislinjalla voisi jossain olla hankalaakin pärjätä, kalansyöjänä kuitenkin vielä aika helppoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *