Kavereiden kanssa Krakovassa


Ensimmäinen kaveriporukan kanssa tehty reissu suuntautui Krakovaan, joka näyttäytyi meille tunnelmallisena loppusyksyn kaupunkikohteena.


Puolan Krakovaan tehtiin meidän ensimmäinen reissu kaveriporukkana loppusyksystä pari vuotta sitten. Aluksi tarkoitus oli lähteä Helsingissä asuvien kaverien luolta päiväreissulle Tallinnaan, mutta joukon miesväki päättikin, että aamulla nukutaan pitkään ja laivat meni sivu suun. Päätettiin kuitenkin, että kyllä me vielä jollekin reissulle yhdessä lähdetään. Porukalla matkakohteen miettiminen voi olla hankalaa, kun kaikilla on erilaiset mieltymykset ja kiinnostuksen kohteet. Me kuitenkin keksittiin kiva kohde ja ajankohta ilman sen suurempaa kädenvääntöä. Auschwitz kiinnosti meitä kaikkia, joten ajateltiin suunnata pitkäksi viikonlopuksi Krakovaan!

Reissulla oli tarkoitus viettää paljon aikaa yhdessä, joten otettiin yhteinen hotellihuoneistokin, joka osoittautui varsin kivaksi ratkaisuksi. Huone oli vähän tunkkainen ja tupakanhajuinen, eikä kyllä ihan vastannut netissä olleita kuvia, mutta kyllä siellä muutaman yön vietti! Vaikka yhteiselo olikin tiivistä, reissusta selvittiin ilman (sen suurempaa) draamaa.

Kaveriporukka Krakovassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Meidän porukka; minä, Lasse ja Salla. Anssi on tietenkin kameran takana.
Pusu kahvilassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Reissulle sattui meidän kolmas seurustelun vuosipäivä. Sain tietenkin pusun sen kunniaksi. Kohta onkin yhteiseloa täynnä jo viisi vuotta!

On mukavaa vaihtelua reissata välillä kavereiden kanssa, koska yleensä mekin matkustetaan lähinnä kahdestaan tai matkan varrella bongattujen tyyppien kanssa. Tää reissu oli tosiaan meidän ensikosketus kaveriporukan kanssa matkaamiseen (ellei koulujen reissuja lasketa mukaan). Tän jälkeen ollaan pari muutakin kaverimatkaa tehty. Kun matkustaa porukalla, voi säästää pitkän pennin, esimerkiksi majoituksissa tai ostamalla erilaisia ryhmälippuja nähtävyyksiin tai museoihin. Kun käytiin kaveria moikkaamassa Tanskassa, reissusta tuli todella halpa, sillä saatiin majoittua kaverin asunnossa. Kavereiden kanssa tulee mentyä myös sellasiin paikkoihin, jotka ei itseä aluksi niin kovasti kiinnostaisi, mutta jotka osoittautuvatkin ihan mahtaviksi paikoiksi!

Krakovan syksy Kuva: Anssi Lepikko.
Syksyiseen säähän sai varautua jo toppatakilla ja kaulahuivilla.

Kuva: Anssi Lepikko.

Auschwitz

Auschwitz oli kyllä kaikille meille ehdoton reissun kohokohta. Paikassa käyminen oli kaikessa kammottavuudessaan todella mielenkiintonen kokemus. Päivää ennen vierailua herkistettiin tunnetiloja katsomalla toisesta maailmansodasta kertovia elokuvia, kuten Schindlerin lista. Varattiin kuljetus, liput ja opastus meidän hotellin kautta ja se oli kyllä hyvä ja helppo ratkaisu. Paikan päällä opastettu kierros oli todella hyvä. Oppaan omia sukulaisia oli ollut aikoinaan leirillä, joten henkilökohtaisuus huokui oppaan kerronnasta. Birkenaun leiristä ollaan tehty oma postauksensa, jos kiinnostaa niin sen voi lukea täältä.

Auschwitz II Birkenau keskitysleirin pääportti. Kuva: Anssi Lepikko.
Birkenaun pääportti.

Kazimierz

Yksi Krakovan kiinnostavimpia alueita on vanha juutalaiskaupunginosa, Kazimierz. Aikoinaan Kazimierz on ollut oma kaupunkinsa, jossa juutalaiset ovat asuneet vuosisatoja. Toisen maailmansodan yhteydessä juutalaiset kuitenkin häädettiin kodeistaan läheiseen ghettoon, jossa suurin osa heistä kuoli.

Kazimierzissa oli tunnelmaa ja rosoisuutta. Väliin se näytti jopa epäsiistiltä paikalta. Katutaidetta oli joka kulmalla ja ties minkälaista porukaa tuli vastaan. Kahviloita ja ravintoloita oli kaikkien makuun. Kazimierzin alueella olisi voinut viettää vaikka kuinka paljon aikaa vain kierrellen ympäriinsä. Me hortoiltiin siellä täällä, pysähdyttiin ravintolaan syömään perinteistä puolalaista ruokaa ja käväistiin katukahvilasta hakemassa kuumat juomat lämmittämään sateisena päivänä. Tiivistettynä vois sanoa, että tää oli kyllä ihan mun paikka. Haluaisin palata takaisin noille kujille kiertelemään.

Monille tuttua Schindlerin lista -elokuvaa kuvattiin juurikin tuolla Kazimierzin alueella. Hiukan harmittamaan jäi, että me ei reissun aikana käyty Oskar Schindlerin tehtaassa. Siellä sijaitseva museo olis varmasti ollut näkemisen arvoinen paikka.

Kazimierzin kadut. Kuva: Anssi Lepikko.
Näillä kaduilla oli tunnelmaa.
Likainen talo Kazimierzissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Osa taloista oli todella likasen näkösiä, sillä jotkut lämmittivät asuntoja edelleen hiilellä ja puulla.
Graffiti. Kuva: Anssi Lepikko.
Avaruusalus taitaa imaista silmällisten talojen lisäksi Sallankin mukaansa.
Kankaalla peitetty seinä. Kuva: Anssi Lepikko.
Tää seinä oli peitetty kankaalla, liekö ollut niin ruma?
Kahvikoju. Kuva: Anssi Lepikko.
Ehkä maailman sympaattisin kahvikoju.

Kahvi lämmittää. Kuva: Anssi Lepikko.

Ruoka

Krakovassa ruoka oli halpaa ja sitä tuli tietysti syötyä paljon. Lihaa, keittoja, kalaa ja kaikenmaailman perunasovelluksia oli joka lähtöön. Myös perinteinen keitto leivän sisässä piti tietenkin testata. Parissa perinteisessä puolalaista ruokaa tarjoavassa ravintolassa käytiin, joista toinen oli kuitenkin hienoinen pettymys. Toinen olikin sitten Michelin-tähden ravintola, joten siellä ei pettyä tarvinnut. En ollut aikaisemmin Michelin-ravintolassa käynytkään! Sekin hyvä puoli porukalla matkustamisessa on, että erilaisia annoksia tulee tilattua enemmän, joten on myös enemmän maisteltavaa toisten lautasilta (ahne kiittää).

Tunnelmallinen ravintola Kazimierzissä. Kuva: Anssi Lepikko.
Täällä ravintolassa oli kaikki puitteet kohallaan. Oikea takka lämmitti ihanasti sateessa tarpomisen jälkeen.
Puolalainen ateria. Kuva: Anssi Lepikko.
Puolalainen ruoka ei kuitenkaan ollut täällä ihan niin hyvää kuin olisi voinut toivoa.

Leipä. Kuva: Anssi Lepikko.

Keitto leivän sisässä. Kuva: Anssi Lepikko.
Näitä leivän sisään tehtyjä keittoja piti maistaa parissakin paikassa. Hauska keksintö!
Salaattipizza. Kuva: Anssi Lepikko.
Kaikkialla pitää syödä vähintään yksi pizza.

Kahvilassa. Kuva: Anssi Lepikko.

Herkkuhetki kahvilassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Pitihän sitä käydä myös herkuttelemassa! Mun lautasella oleva keksi näyttää kyllä lähinnä kissan oksennukselta muiden leipomusten rinnalla.

Reissusta ei myöskään kommelluksia puuttunut. Kiireellä Auschwitziin lähtiessä pääsyliput olivat vähällä jäädä hotellille aamupalapöytään. Ravintolassa vettä kaadettaessa kannu räsähti pöydälle ja pelkkä kahva jäi käteen. Manchesterilaiset reissuesat meinasivat kurittaa fyysisesti nimeltämainitsemattomia matkaseuralaisia.

Puolalaisia katusoittajia. Kuva: Anssi Lepikko.
Katusoittajien kanssa piti tietenkin poseerata.

Ratikka Krakovassa. Kuva: Anssi Lepikko.

Rinkelikoju. Kuva: Anssi Lepikko.
Näitä rinkelikojuja oli joka kulmassa! Paikalliset tuntui napostelevan näitä koko ajan. Totta kai myös itse testattiin.

Kengät sateessa. Kuva: Anssi Lepikko.

Puolaan haluan vielä palata. Krakovassa voisin ehdottomasti käydä uudestaan, mutta myös Gdanskin reissu on alkanut kiinnostaa (eikä vähiten halpojen lentojen vuoksi…)


Reissaako muut paljon kaveriporukoiden kanssa? Mikä on parasta kavereiden kanssa matkustamisessa? Onko kohteiden päättämisessä ollut vaikeuksia?


Avainsanat: , ,
Edellinen postaus Seuraava postaus

Kommentit

Lisää kommentti
 1. Vastaa

  Kiitos jutusta, jossa on mukava tunnelma. Olimme tuossa miellyttävässä kaupungissa vuosia sitten ja nyt on ajatus, että siellä voisi käydä uudelleen vaikka joulumarkkinoilla. Vierailu Auschwitzissa oli se ”juttu”, mutta Krakovan kaunis kaupunki vetää kyllä edelleen puoleensa.

   • Janni
   • lokakuu 24, 2017
   Vastaa

   Joulumarkkinat ois tuolla kyllä varmasti ihanat ja tunnelmalliset!

 2. Vastaa

  Teidän reissu vaikuttaa kivalta ja Krakova mainiolta kohteelta kaverireissulle! 🙂 En ole itse käynyt siellä, mutta Puolan Gdanskissa törmäsin tuohon samaan huomioon, että ruoka ei tosiaan ollutkaan niin hyvää kuin sitä odotti. Muuten Puolasta jäi tosi positiiviset fiilikset. Mukavaa porukkaa ja halpa hintataso.

 3. Olen myös käynyt Auschwitzissa kaksikin kertaa ja juuripa kamujen kera!
  On kyllä paikka jossa jokaisen matkaajan pitäisi edes kerran elämässään käydä.
  Ja nuo keittoleivät ovat varsin herkullinen vaihtoehto ruuaksi. Vatsa tulee takuulla täyteen.

   • Janni
   • lokakuu 21, 2017
   Vastaa

   Totta, on kyllä hyvä, että Auschwitzissa pääse vierailemaan. Näitä asioita ei pitäis unohtaa. Vaikuttava paikka!

 4. Vastaa

  Tosi harvoin tulee reissattua kaveriporukalla, sitä voisi kyllä tehdä enemmänkin. Matkustaessa ihmisistä näkee monesti uusia puolia ja siksi ehkä olen pitäytynyt tutussa ja turvallisessa seurassa. Jotta vältyttäisiin yllättävältä draamalta. 😀

   • Janni
   • lokakuu 21, 2017
   Vastaa

   Tuo on kyllä hyvä pointti. 😀 Reissussa ihmisen oikee luonne paljastuu.

 5. Vastaa

  Olipa ihania ,tunnelmaa huokuvia kuvia ja mielenkiintoiselta kuulostanut matka. Menikö hyvin kavereiden kanssa, vai tuliko erimielisyyksiä mistään? Voisin kuvitella hyvän porukan kanssa lyhyttä reissua kyllä.

  Olen miettinyt reissua Puolaan ja erityisesti Krakovaan ja tämä postaus vain vahvisti halua lähteä sinne. Ehkä jo ensi vuonna!

   • Janni
   • lokakuu 21, 2017
   Vastaa

   Meni kyllä hyvin, kun oli noinkin lyhyt reissu kyseessä, pidemmillä matkoilla varmasti ihan eri juttu. Pientä kinaa tuli kuitenkin esimerkiksi siitä, kuinka myöhään illalla jaksetaan olla ulkona. :´D

 6. Vastaa

  Voih, Krakova on meidän entinen koti ja kuvien katselu saa aina nostalgisen fiiliksen aikaan 🙂 Ihana kaupunki ja paljon hyviä ruokapaikkoja! Asuttiin hetki ihan tuon lampaantaljaraflan yläkerrassakin.
  Jospa ensi kesänä pääsisi käymään tuolla fiilistelemässä tuttuja kulmia.

   • Janni
   • lokakuu 21, 2017
   Vastaa

   Hauskaa, ollaan siis käyty ihan teidän kotikulmilla. 😀 Krakova tosiaan oli ihana kaupunki!

  • Tanja
  • lokakuu 17, 2017
  Vastaa

  Kivoja ja sympaattisia kuvia Krakovasta. Haluaisin kolata Puolaa enemmänkin mutta Krakovasta (tai sieltä hipihalvasta Gdanskista) voisi aloittaa. Kerään vinkkejä niin nuo ravintoloiden nimet kiinnostavat.

   • Janni
   • lokakuu 18, 2017
   Vastaa

   Suosittelen Krakovassa käymään, on niin kiva kaupunki! Ravintoloiden nimiä en kyllä millään muista ;s Blogia ei ole tämän reissun aikaan ollut olemassakaan, joten ei ole tullut laitettua ylös samalla lailla kuin nykyään.

 7. Oih, ihana Krakova. Sinne olisi mukava mennä joulun aikaan. Voisi olla todella tunnelmallista.

  Kirjoitin oman juttuni meidän vierailusta kuapungissa kesällä, hieman eri kulmasta. http://www.tamamatka.fi/puolan-krakova/

   • Janni
   • lokakuu 19, 2017
   Vastaa

   Varmasti olisi kyllä tunnelmallinen paikka joulun alla! Pitääpä käydä lukemassa tuo sun postaus 🙂

 8. Vaikuttaa kyllä kaikin puolin onnistuneelta reissulta kaveriporukalla! Itse suuntaan seikkailumatkoille mielellään yksin, mutta kaupunkilomille on mukava lähteä ystävän kanssa. 🙂

   • Janni
   • lokakuu 16, 2017
   Vastaa

   Oli kyllä mukava reissu tuo. 🙂 Vaikutatkin blogin perusteella aikamoiselta yksinseikkailijalta!

 9. Krakova on tosi ihana kaupunki ja kivoja kuvia ootte sieltä ottaneet! Kazimierz, rinkelikojut ja puolalainen ruoka on itselläkin jäänyt sieltä mieleen. 🙂

  Kaveriporukoissa on tullut käytyä joidenkin Portugalissa seikkailujen lisäksi vaan Tukholmassa ja vaatimattomasti Intiassa! Naurattaa edelleenkin kun sitä reissua muistelee. Neljä suomimimmiä ekaa kertaa kunnon reppureissulla ja tuollainen kohde, niin voisi kuvitella kaiken menevän pieleen, mutta yllättävän hyvin se reissu siitä huolimatta sujui. Mitä nyt taidettiin tapella päivittäin ja nauraa päälle, eli huumorilla noista selviää. Ainakin jäi hyvät muistot. 😀 Porukassa reissatessa on kyllä kätevää, kun voi jakaantua pareiksi tai pienemmiksi porukoiksi, jos kaikkia ei kiinnosta samat asiat.

   • Janni
   • lokakuu 15, 2017
   Vastaa

   Haha, tappeluita täynnä oleva Intian reissu kuulostaa kyllä loistavalta muistolta. 😀 tuo pienempiin porukoihin jakautuminen on kyllä totta, ainakin pidemmällä reissulla varmasti kätevää!

 10. Vastaa

  Tervetuloa Gdanskiin seuraavaksi! Jaan mielelläni vinkkejä tänne seudulle, jos päätätte tulla halpojen lentojen perässä 🙂 Me käytiin Krakovassa 2013 pikaisesti, olisi kiva mennä uudestaan. Täältä Puolan rannikolta sinne asti lähteminen on vaan vähän työn ja tuskan takana.. lentäen joutuu mennä Varsovan kautta, ja omalla autolla tai bussilla ei viitsi koko Puolan halki lyhyelle viikonloppureissulle lähteä.

   • Janni
   • lokakuu 14, 2017
   Vastaa

   Ai sää asut siellä päin! Jos päätetään Gdanskiin lähteä niin tulen sitten kyselemään neuvoja. 🙂 Kuulostais kyllä aika vaivalloiselta tuo Krakovaan pääsy sieltä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *