Crno jezero: Smaragdinhohtoinen Mustajärvi


Montenegrossa Durmitorin kansallispuistossa sijaitsee suosittu luontonähtävyys Crno jezero, vapaasti suomennettuna Mustajärvi. Järvi ei kuitenkaan ollut ihan nimensä veroinen, sillä se oli ihanan turkoosi ja kirkasvetinen.

Ihanan rauhaisa luontokohde Crno jezero on osa Unescon maailmanperintökohteeksikin nimettyä Durmitorin kansallispuistoa. Järvi sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä yöpymispaikastamme Zabljakin kylästä, josta pääsi järvelle helposti ja melko nopeasti kävellen. Saman reitin varrella sijaitsee myös Durmitorin hylätty hotelli, jota voi ihastella matkalla. Järven rannalla on myös mahdollisuus pysäköintiin, jos tulee autolla paikalle. Pysäköinti ilmeisesti maksaa jotain, ja luonnonpuistoalueellekin sisäänpääsy oli 3€. Ei paha ollenkaan! Me onnistuttiin vahingossa kiertämään pääsymaksukojut ensimmäisellä kerralla, kun harhauduttiin tieltä (en tiiä miten se on mahollista, reitti oli niin helppo) ja saavuttiin järvelle metsäpolkua pitkin. Vasta myöhemmin tajuttiin, että jotain pääsymaksuakin olisi pitänyt maksaa. Seuraavana päivänä kuljettiin kiltisti oikeaa tietä ja maksettiin itsemme sisään!

Pyöräilyä Zabljakin metsissä. Kuva: Anssi Lepikko.
Vuokrattiin ekana päivänä Zabljakissa pyörät, joilla taiteiltiin vahingossa metsän läpi Mustajärvelle. Seuraavana päivänä palattiin paikalle kävellen, koska siellä oli helpompi kulkea jalkaisin.

Maastopyöräilyä metsässä. Kuva: Anssi Lepikko.

Tienviitta Mustajärvelle. Kuva: Anssi Lepikko.

Crno jezeroon kuuluu oikeastaan kaksi järveä, isompi (Veliko jezero) ja pienempi (Malo jezero). Jos vettä on paljon, voi nää järvet myös yhdistyä. Veden määrä vaihtelee muutenkin eri vuodenaikoina tosi paljon. Kirkasvetiset järvet ovat syntyneet jääkauden aikana ja niitä on Durmitorin kansallispuistossa yhteensä 18. Crno Jezero on kuuleman mukaan näistä kaunein, vaikka käytiin kyllä toinenkin aika hieno katsastamassa. Mustajärven rannasta on aivan upeat näkymät myös lumihuippuisille vuorille.

Ruoho kasvaa veden alla. Kuva: Anssi Lepikko.
Tästä kuvasta näkee hyvin, miten paljon vesi voi välillä nousta. Nurmikkoa oli veden alla vielä hyvän matkaa.
Jalat rannalla ja taustalla vuori. Kuva: Anssi Lepikko.
Anssin sanoin pohjolaiset kintut ottaa brunaa.
Valoilmiö Mustajärvellä. Kuva: Anssi Lepikko.
Todistettiin erikoinen valoilmiö. Luontoäiti ei osannut päättää sataisiko vai paistaisiko.
Tyttö Mustajärvellä. Kuva: Anssi Lepikko.
”Ilmapuntari näyttää sadetta ja myrskyä.”

Järven edustalla löytyy kartta, johon on merkitty useita patikointi-, kiipeily- ja pyöräilyreittejä. Monet niistä lähti siitä järven rannalta. Myös järven ympäri kulkee muutaman kilometrin mittainen polku. Me ei tätä kokonaan kierretty, sillä oltiin kävelty ja pyöräilty jo sen päivän aikana enemmän kuin tarpeeksi ja vielä pitäisi jaksaa takaisin Zabljakin kylään. Tallusteltiin kuitenkin jonkun matkaa järven laitoja ja olihan se luonto ihan älyttömän kaunista! Muistutti melko lailla myös Suomea, jos ei katellut vieressä kohoavia vuoria. Anssi on ihan varma, että kuuli jopa käen kukkuvan tuolla. Kesäkuumalla järvellä pystyis myös uimaan. Meidän vierailun aikana oli kuitenkin ihan villapaitakelit, joten me tyydyttiin pysyttelemään rannalla.

Mustajärven upeat maisemat. Kuva: Anssi Lepikko.
Järvellä oli niin kauniit maisemat! Tossa spotissa oisi voinut istua vaikka koko päivän.

Janni istuu metsässä kannon päällä Durmitorin kansallispuistossa. Kuva: Anssi Lepikko.

Tyttö metsässä Zabljakissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Väsynyt mutta iloinen retkeilijä!
Lehmiä tiellä. Kuva: Anssi Lepikko.
Lehmät vapaina ja sulassa sovussa ihmisten kanssa. Mentiin sitten samaa matkaa.

Järven rannalta löytyi myös leikkipuisto ja rakennus, joka ilmeisesti oli ravintola. Se ei ollut auki meidän vierailun aikana, näytti olevan remontissa. Me kuitenkin pärjättiin hyvin mukana olevalla pähkinäpussilla ja energiajuomalla (lomalla voi sallia myös tällaset myrkyt), mutta jos olisi ollut lämpöisempi päivä Mustajärven rannalla olis voinut pitää ihan täydellisen piknikin! Ehkä ens kerralla sitten, nimittäin tänne(kin) on joskus palattava.

Mustajärvi oli kyllä yksi meidän suosikkipaikka Durmitorin kansallispuistossa. Se oli kaunis ja myös sinne pääseminen oli helppoa.


Oletko käynyt seikkailemassa Mustajärven kulmilla tai muualla Durmitorin kansallispuistossa?


Avainsanat: ,
Edellinen postaus Seuraava postaus

Kommentit

Lisää kommentti
 1. Vastaa

  En ole käynyt Montenegrossa, mutta kesäkuussa on tiedossa Balkan-roadtrip, joten maa tulee silloin korkattua. Tämä luonnonpuisto kiinnostaa ilman muuta! Mulle tulee kuvien perusteella vähän Slovenia mieleen, sielläkin on ihanan kaunista.

   • Janni
   • maaliskuu 6, 2017
   Vastaa

   Ihanaa, että pääsette käymään Montenegrossa, on todellakin sen arvoista. 🙂 Tätä luonnonpuistoa voin kyllä suositella! Sloveniakin oli kyllä tosi kaunis paikka.

 2. Voi Montenegro <3 Tuo Mustajärvi ei todellakaan ole musta – aivan huikean näköinen paikka 🙂 Tuo veden kirkkaus on jotain niin upeeta. Mulle tuli kauhee Balkan-ikävä! Tämä teidän reissu on ollut niin mahtava, toivottavasti lähette uudelleenkin!

   • Janni
   • maaliskuu 4, 2017
   Vastaa

   Pitäs lähteä kyllä Balkania tutkimaan enemmänkin, sieltä löytyy upeita paikkoja. Montenegroon voisin lähteä vaikka heti takas. 🙂

 3. En ole käynyt… mutta ehkä joskus vielä. Ihanan rauhallisen ja kauniin näköinen paikka. Luonnon helmassa retkeily on kyllä ihan parasta!

   • Janni
   • maaliskuu 4, 2017
   Vastaa

   Tota puhut, varsinkin kaupungin vilskeen jälkeen on ihanaa päästä rauhoittumaan luontoon. 🙂

  • Outi
  • maaliskuu 3, 2017
  Vastaa

  Montenegro on useamman vuoden ajan jo kiinnostanut ihan älyttömästi. Toivottavasti sinne vielä päädyn lähivuosien äärellä. Juuri nuo luonnonpuistot ja kirkkaat vedet vuorista puhumattakaan kiehtoo! Tämä oli sellainen paikka, mistä en ollut aiemmin mitään kuullutkaan. Hienoja maisemia!

   • Janni
   • maaliskuu 3, 2017
   Vastaa

   Kannattaa kyllä käydä Montenegrossa, on sen verran hieno paikka! Kivoja rantakaupunkeja ja myös sisämaasta löytyy tällasia helmiä. 🙂

 4. Vastaa

  Jostain muistan tästä lukeneeni tai kuulleni. Piti pienentää tuota kartan mittakaavaa, niin tajusin, missä päin liikutaan. Todella kaunista ja jylhää on maisemat!

   • Janni
   • maaliskuu 3, 2017
   Vastaa

   Parissa blogissa ainakin on vierailtu samassa paikassa Tuo kartta on siitä kätevä, että sitä pystyy noin liikuttelemaan ja zoomailemaan. 🙂

 5. Olitpas tehnyt postauksen minulle täysin uudesta kohteesta. Pitääpä laittaa jemmaan tämä vinkki!

   • Janni
   • maaliskuu 3, 2017
   Vastaa

   Kiva, että sait jotain uutta tietoa! Kannattaa pistää korvan taa. 🙂

  • Sari
  • maaliskuu 1, 2017
  Vastaa

  Kivan näköistä ja ilmeisesti todella tyypillisiä nuo kirkasvetiset järvet. Montenegroon ollaan menossa mutta näillä näkymin pysytään Kotorin läheisyydessä. Olen käynyt luonnonpuistossa mutta Kroatian Plitvicessä.

   • Janni
   • maaliskuu 2, 2017
   Vastaa

   Kotor onkin tosi kaunis paikka, joten ei ole yhtään huono vaihtoehto pysyä siellä. 🙂 Myös Kroatian luonnonpuistot on kuulemma tosi kauniita paikkoja!

 6. Vastaa

  Polkupyörälle näkee kyllä paljon, harmi kun oli ekalla yrityksellä vähän turhan hankala polku. Montenegrossa olisi vaikka mitä nähtävää, sinne tarvitsisi mennä ajan kanssa. Nyt olen tutustunut vasta Kotorinlahteen.

   • Janni
   • maaliskuu 1, 2017
   Vastaa

   Pyöräily on tosiaan kätevä tapa nähdä paikkoja. Tuollakin vaan vaihdettiin suuntaa ja mentiin tutkailemaan muita paikkoja. 🙂 Montenegrossa on tosiaan paljon muutakin nähtävää kuin Kotor (vaikka se ihana paikka olikin)!

 7. Vastaa

  Upeita maisemia, tuolla olisi varmasti aivan mahtavaa patikoida! Villapaitasäät sopisikin patikoimiseen paremmin kuin hellelämpötilat 🙂

   • Janni
   • helmikuu 28, 2017
   Vastaa

   Se on totta, liika kuumuus ja patikointi ei kyllä sovi hyvin yhteen!

 8. Vastaa

  Upeita maisemia ja hienoja kuvia!

  Eipä olla tuolla koskaan käyty, mutta maisemien puolesta ei näyttäisi ollenkaan pöllömmältä patikointipaikalta.

   • Janni
   • helmikuu 28, 2017
   Vastaa

   Kiitos! 🙂 Jos oltaisi oltu tuolla pidempään, ois kyllä itekin pitänyt kiertää joku ihan kunnon patikointireitti. Nyt jäi vähän lyhkäseks.

 9. Vastaa

  Ihania kuvia, sun tukka tekee tosi kauniin kontrastin noiden maisemien kanssa! Mun Balkanin valloitus on rajoittunut Kroatiaan, Bosniaan ja Serbiaan, mutta Montenegrossa, Albaniassa ja Makedoniassa olisi ihana käydä seuraavaksi. Durmitor on ämpärilistalla, joten pitää laittaa tämä järvikin mieleen vielä joskus toteutuvan reissun varalle! 🙂

   • Janni
   • helmikuu 27, 2017
   Vastaa

   Kiitti! Meillä oisi toiveissa päästä käymään Bosniassa ja Albaniassa. 🙂 Tohon Montenegron reissuun meinattiin yhdistää pyörähdys Albaniassa, mutta se jotenkin jäi.

 10. Vastaa

  Todella kauniita maisemia! En ole koskaan matkustanut tuolla suunnalla, oikeastaan missään lähimaillakaan. Nuo punaiset hiukset näyttävät niin upeilta tuota värimaailmaa vasten.

   • Janni
   • helmikuu 27, 2017
   Vastaa

   Kiitos paljon! 🙂 Maisemat oli kyllä tosiaan ihania, kunnon luonnonrauhaa.

 11. Vitsit, tuo Balkanin alue houkuttelee niin paljon! Mustajärvi näyttää kyllä todella kauniilta. Teillä on ollut hyvä retki, villapaitakeleistä huolimatta. Pyörällä on niin kiva tutkia paikkoja omaan tahtiin.

  Mihin aikaan olittekaan tuolla reissussa?

   • Janni
   • helmikuu 27, 2017
   Vastaa

   Kannattaa käydä, kaunista aluetta tosiaan! Tuolla reissussa oltiin viime touko-kesäkuun vaihteessa. 🙂

 12. Tuli seikkailtua tuolla lokakuussa 2016, joten paikka on vielä hyvin muistissa. Kaunista oli.

  Tässä oma kertomukseni http://www.tamamatka.fi/balkanin-road-trip-2/

   • Janni
   • helmikuu 27, 2017
   Vastaa

   Täytyypä käydä lukemassa sunkin kokemuksia! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *