Lisää potkua matkavalokuviin


Päräyttävimmät matkakuvat vaativat luovuutta, oikean hetken odottamista ja taitoa käsitellä kameraa. Kysynkin usein itseltäni, että miten voisin parantaa valokuvaustaitojani entisestään, koska tavoitteeni on tulla kokoajan paremmaksi. Matkan varrella mukaan on tarttunut monta kikkaa vangita onnistunut lomamuisto ja niitä tekniikoita haluaisin jakaa myös teille.


Valokuva on bloggaajan vahvin tarinankerronnan väline

Valokuvaaminen on ollut mulle se juttu, miksi tekee mieli matkustaa niin paljon. Tutussa ympäristössä kuvaaminen ei ole mitään verrattuna sille inspiraatiolle, joka syntyy uuden ja tuntemattoman keskellä. Jannilla onkin kestämistä siinä, että pitkin matkaa täytyy pysähtyä ikuistamaan taas yksi mäennyppylä.

Kameralla osoittelu on mun tapani kertoa tarinaa meidän seikkailuista. Oman teoriani mukaan kuva on verrattavissa kirjoitettuun tekstiin: se rajaa sisälleen mielenkiintoiset asiat (vrt. elokuva on elämää, josta on leikattu tylsät kohtaukset pois), se kuvailee miltä asiat näyttävät ja siinä on usein päähenkilö, joka kokee ympäristöään.

On tärkeää, että kuvan täytyy itse pystyä kertoa tarinansa ilman lisäselityksiä. Tarina syntyy tunteesta, jonka kokija on kuvan katsoja, joka tulkitsee tarinan omalla tavallaan. Parhaimmillaan valokuva on silloin, kun se herättää kysymyksiä kuten ”kuka kuvassa oleva henkilö on ja millainen seikkailu on saattanut hänet tänne?”.

Ohjeita onnistumiseen

Tarinan luomiseksi on otettava huomioon myös teknisiä seikkoja, mutta kaikki tekniset seikat eivät välttämättä liity tarinankerrontaan vaan puhtaasti primitiiviseen tunteeseen siitä, että kuva on kaunis. Tässä muutamia mietinnänaiheita matkavalokuvaajalle niin tarinan kuin esteettisyyden näkulmasta:

   1. Tarkkaile ympäristöäsi ja seuraa mitä ympärillä tapahtuu. Älä hosu kuvaamisen kanssa, vaan odota oikeata hetkeä. Pienillä asioilla on merkitystä.
   2. Älä ota kuvaa välttämättä siltä seisomalta, vaan mieti mistä saisi parhaan kuvakulman.
   3. Hahmottele mihin päivän aikaan kuvauskohteelle kannattaisi mennä, jotta valo olisi parhaimmillaan. Joskus oikea hetki saattaa olla esim. iltahämärässä, joten älä turhaan kuvaa maisemakuvia vastavaloon. Valon suunnalla ja luonteella on merkitystä.
   4. Kuva voi olla mielenkiintoinen ilman ihmistä, mutta usein ihmisen tai ihmishahmon lisääminen kuvaan auttaa katsojaa samaistumaan tilanteeseen: ”Olisinpa minäkin tuolla!”
   5. Kuvasta on helppo tehdä kiinnostava rajaamalla se niin, että kuvassa on kiintopisteitä eri syvyystasoilla. On etuala, keskiala ja taka-ala. Siispä maisemakuviakin ottaessa ei kannata keskittyä pelkästään horisontissa leiskuvaan auringonlaskuun, vaan yrittää saada myös kuvan etualalle jotain katseltavaa (kuten ihmishahmo).
   6. Lintuperspektiivi on mielenkiintoinen; kaduntason lisäksi etsi joku paikka, josta saisit otettua kuvan mahdollisimman korkealta.
   7. Unohda zoomin käyttö ja käytä ennemmin jalkojasi, jos kohde on kaukana. Saat paljon mielenkiintoisempia kuvia, koska polttovälin kasvattaminen latistaa syvyysvaikutelmaa.
   8. Matkakohteeseen kannattaa tutustua etukäteen Googlen kuvahaun kautta ja tutkia mitä kaikkea kuvattavaa löytyy. Voit ihan huoletta inspiroitua muiden valokuvista ja ottaa mallia niistä.
   9. Nyrkkisääntöni on se, että kameravarustuksen täytyy olla mahdollisimman yksinkertainen ja helppokäyttöinen, jotta asetuksien ja lisälaitteiden kanssa ei mene turhaan aikaa – joskus parhaat kuvat ovat pienestä hetkestä kiinni ja ne eivät odota, että löydät oikeat asetukset. Käytä siis esimerkiksi puoliautomaatti-tilaa järjestelmäkamerassasi tai anna automaatin hoitaa tekniikka.
   10. Kannattaa muistaa se, että kamera on harvoin syy huonoihin kuviin – opettele tuntemaan kamerasi ja valjastamaan sen voima.

Meikän kamerakamat

Kuvaan kaikki matkakuvat Canon 5D Mark III järjestelmäkameralla ja 35mm objektiivilla. Haluan pitää paletin mahdollisimman yksinkertaisena, jotta pystyn keskittymään tekniikan sijasta luomiseen. Käytän samaa objektiivia, sillä sitä paljon käytettyäni olen oppinut näkemään suoraan silmillä miltä näyttäisi, jos otan kuvan nyt tästä tai tuolta. Käytän puoliautomaattista AV (aperture priority) aukon esivalintatilaa, eli säädän itse kameran aukon ja annan kameran hoitaa suljinajan ja herkkyyden.

Tulevaisuudessa haluaisin kaliberia kevyemmän kameran, sillä Canonin ammattirungot ovat turhan painavia spontaaniin matkakuvaukseen.

Muista myös, että kaikesta ei tarvitse saada kuvaa – jätä siis kamera suosiolla hotellille ja nauti. Siinä minullekin yksi ajattelemisen aihe!


Anssin, eli kirjoittajan, löytää Lentopelon lisäksi Facebookista ja Instagramista käyttäjätunnuksen @anssilepikko alta.

Onko sinulla jotain valokuvavinkkiä, jonka haluaisit jakaa tai olisiko jotain sellaista, josta haluaisit kuulla lisää?


Edellinen postaus Seuraava postaus

Kommentit

Lisää kommentti
  • Tanja
  • toukokuu 16, 2017
  Vastaa

  Hyviä vinkkejä olet jakanut! Löysin bloginne äsken Jannin suosituksesta ja näin 23 vuotta työkseni kuvanneena piti tietysti lukea heti tämäkin.
  Siirryn itsekin kokoajan kevyempään kalustoon. Hyvät kuvat syntyvät korvien välissä, eivät laitteilla. Instakuvani kuvaan iphonella, viime vuonna siirryin käyttämään Olympuksen OMD-1:stä Nikonin D3:n sijaan. Ihan täysin en ole vielä sujut croppikennon kanssa, mutta täytyy sanoa että on se vain helppoa kun voi elää 7 kilon repun kanssa eikä tarvi arvuutella punnitseeko halpalentoyhtiö kamat ja valittaa kymmenen kilon repusta.

 1. Vastaa

  Hyviä ja helppoja vinkkejä (matka)kuvaamiseen. Näitä olen pyrkinyt käyttämään aiemminkin, mutta miten hitsissä niitä onkin välillä niin vaikea noudattaa, kun on tämmöinen hätähousu 😀

 2. Vastaa

  Tykkään valokuvaamisesta, vaikka harjoittelua se vielä vaatiikin. Mulla on Canonin PowerShot ja olen siihen tyytyväinen; pieni koko ja hyvä jälki. Hyvä vinkki myös tuo, että kameran voi jättää joskus matkasta kokonaan pois.

   • Anssi
   • maaliskuu 5, 2017
   Vastaa

   Joo ja kuvaaminen itsessään on parasta harjoittelua. 🙂

  1. Mulla oli vuosia sopimus toimittajamieheni kanssa, että lomilla hän ei kirjoita, enkä minä kuvaa.
   Olen siis ammattikuvaaja.
   Luovuus lisääntyy kun tutkii ympäristöään muiden aistien varassa, ei vain kameran läpi.

 3. Vastaa

  Otanpa vinkkilistan tänään mukaan kun lähden kameran kanssa pienelle päiväretkelle! 🙂

   • Anssi
   • maaliskuu 4, 2017
   Vastaa

   Hyvä, että on heti käyttöä! 🙂

 4. Niin totta, niin totta. Itsellä ei ole mitään ongelmaa väijysä sitä oikeaa paikkaa jahetkeä ja tunnelmaa, mutta välillä vähän harmittaa seuralaisten puolesta se odottelu 🙂

   • Anssi
   • maaliskuu 4, 2017
   Vastaa

   Se on totta, mutta ehkä silloin täytyy tehdä jotkut retket yksin, että saa odotella rauhassa oikeata hetkeä.

   1. Juuri näin. Hoidan itse monet työkuvaukset niin, että päästän toimittajan vapaalle ja jään itse jatkamaan töitä. Ei se omaakaan työtä helpota jos toinen huokailee vieressä.

 5. Hyviä vinkkejä! Itse harvemmin jaksan Canon 60D:täni matkoilla kuljetella, ja viime aikoina olen toivonut, että puhelimessani olisi parempi kamera. Siinä onkin sitten seuraava pohdinta, ostanko seuraavaksi puhelimen laadukkaammalla kameralla, pienen kameran vai ikääntyvän 60D:ni tilalle uuden rungon 🙂 #vaikeitavalintoja

   • Anssi
   • maaliskuu 3, 2017
   Vastaa

   60D on hyvä kamera. Ei ainakaan Canonin leirissä paljoa sitä kehittyneempiä. 🙂

 6. Mulla on reissussa vähän sellainen ongelma, että keskittyäkö valokuvaamiseen vai videoon. Toinen jää aina vähän paitsioon, koska laite on sama.

  Ainahan sitä miettii kaluston päivittämistä mutta toistaiseksi olen pärjännyt Canon 600D:llä. Noi 5D:n variaatiot ovat kiinnostaneet mutta toisaalta olen Pikamulkaus -blogissani testannut myös paria Sonyn täyskenno kameraa ja ne olisivat kooltaan paljon pienempiä mutta kuitenkin kuvalaadultaan loistavia.

  Allekirjoitan kuitenkin myös sen säännön, että paras kamera on se mikä on mukana…eli hyvin usein puhelin.

   • Anssi
   • maaliskuu 3, 2017
   Vastaa

   Sonyt on joo hyviä laitteita. 🙂

  1. Vastaa

   Joo, mulla sama. Viime aikoina valokuvaaminen on jäänyt taka-alalle, kun on keskittynyt videoihin. Mut joo, pieni kalusto on kyllä omassa käytössä ollut parempi. Tulee oikeesti kannettua kameraa mukana ja siten otettua niitä kuviakin. Kännyköissäkin on onneksi jo niin hyviä kameroita, että monesti sekin riittää.

 7. Vastaa

  Mun valokuvausinto reissussa on latistunut. Tässä oli kyllä hyviä vinkkejä, innostaviakin sellaisia 🙂

   • Anssi
   • maaliskuu 4, 2017
   Vastaa

   Näistä uutta inspiraatiota 🙂

 8. Vastaa

  Hyviä vinkkejä! Valokuvaus on kyllä taito, jossa haluaisin aina vain olla parempi. Usein vaan räpsin kuvia enempiä ajattelematta. Haaveilen uudesta, laadukkaammasta kamerasta, vaikka 10. kohta on varmasti totta. 😀

   • Anssi
   • maaliskuu 2, 2017
   Vastaa

   Se on valitettavan totta. 😀

  • Asko
  • maaliskuu 1, 2017
  Vastaa

  Suuret kiitokset vinkeistä. Meikäläinen matkustaa lähes aina vain lentolaukku mukana, joten Lumia on ollut se, joka on aina mukana. Vuosi sitten hankin iPad-minin ja se on saanut luvan toimia monitoimikoneena. Kätevä peli joka suhteessa. Tuo Pirkon mainitsema minijärkkäri on sellainen, joka voisi mahtua mukaan myös käsimatkatavarakansalle. Mutta vinkit eivät paina mitään. Yritän ottaa opiksi.

   • Anssi
   • maaliskuu 2, 2017
   Vastaa

   Joo ei nuo nykykamerat paljoa tilaa vie, kun vaikka povariin luiskahtavat tarvittaessa. 🙂

 9. Vastaa

  Onneksi nykyään kamera on aina mukana kun on kännykkäkin. Tosin täytyisi hankkia uudempi puhelin, niin silläkin saisi parempia otoksia. Minua on vasta ihan tässä hiljattain alkanut kiinnostamaan valokuvaus, joskaan kamerasta en todella osaa ottaa kaikkea irti. Ehkä joskus.

   • Anssi
   • maaliskuu 2, 2017
   Vastaa

   Kamerakännykkä on yllättävän hyvä väline, kun se on aina mukana. Ei jää kuvat ottamatta, kun järkkäri on hotellilla. 🙂

 10. Hyviä vinkkejä! Kunpa vaan reissussa olisi aina aikaa keskittyä kuvaamiseen, tai oikean hetken odottamiseen. Perheen kanssa kun matkustaa niin ei voi aina vaatia muita odottamaan kun äidin pitää saada se ”täydellinen” kuva. 🙂 Kärsimätön mies purnaa ja innostunut lapsi sinkoilee sinne tänne… kuvaa siinä sitten. Joskus pitäisi varmaan lähteä yksin matkaan. No, toivottavasti edes jokunen kuva blogissani on joskus onnistunut.

 11. Vastaa

  Loistovinkkejä, kiitos niistä! Valokuvaus on itsellekin tärkeä harrastus jossa haluaa myös yrittää kehittyä. Musta on viime aikoina alkanut tuntua siltä, että tekniikka rajoittaa nykyisin omaa kuvaamista, joten kaluston päivittäminen alkaisi olla ajankohtaista. Onhan tässä jo useampi vuosi harjoiteltu aloittelijajärkkärillä. Ei aina tarvitse saada huippulaadun kuvia, vaan joskus riittää se kännykkäräpsykin, mutta joitain tilanteita ja blogia varten se mahdollisuus olisi ihan kiva olla olemassa. 🙂 Teidän blogissa on kyllä aina tosi upeat kuvat!

   • Anssi
   • helmikuu 28, 2017
   Vastaa

   Kiitos paljon! 🙂

 12. Hyviä vinkkejä! Jokaisella reissulla mietin, miten saisin erikoisempia ja upeampia kuvia, kuin mitä kaikilla muillakin turisteilla on. Varmasti ainakin suunnittelu auttaisi ja se, että jaksaisi nousta ylös vaikkapa auringonlaskun aikaan ja nähdä vaivaa upeisiin paikkoihin pääsyä varten pelkän kuvan takia. Olen kuitenkin yleensä ihan liian laiska liialliseen säätämiseen ja vaivannäköön kuvien takia.

   • Anssi
   • helmikuu 27, 2017
   Vastaa

   Suunnittelu auttaa ja kamera toisaalta vie väkisin sellaisiin paikkoihin, jotka muuten jäisi näkemättä. 🙂

 13. Vastaa

  Priorisoimalla ainakin ajoittain matkakokemuksia matkavalokuvien yli muistelen ajoittain viisautta, että paras kamera on se, joka on mukana. Joskus se on ”vaan” iPhone (ei kyllä huono vaihtoehto sekään), joskus lisäksi Olympus-PEN -minijärkkäri ja joskus vielä siipallakin iso Canonin kamera mukana. Siinä sitten lopuksi arvotaan, että mitkä kuvat mistäkin kohteesta ovat parhaita 🙂

   • Anssi
   • helmikuu 27, 2017
   Vastaa

   Aika samalla viivalla nuo kamerat ovat, koska erot tulevat esiin vasta erikoistilanteissa. 🙂

 14. Vastaa

  Teillä on kyllä yhdet parhaista reissukuvista, mitä matkablogeista löytyy. Muistelen olleeni ihan äimänkäkenä kun ekaa kertaa tulin selailemaan teidän blogia ja instaa. Ihmettelin, että miksi en ollut jo aiemmin törmännyt. Tässä tuli tosi hyviä vinkkejä ja olen ihan samaa mieltä, ettei ne kuvat ole aina kalustosta kiinni. Itse oon kuvannut tosi erityyppisillä kameroilla reissuissa, ja enemmänkin se sitten avaa luovuutta, jos on tosi yksinkertainen kalusto. 🙂

   • Anssi
   • helmikuu 27, 2017
   Vastaa

   Kiitos kehuista! Tämä lisää motivaatiota entisestään. 🙂

 15. Hei olipas hyviä vinkkejä – kiitos niistä! Pitää muistaa näitä tulevilla reissuillaan.

  Omaa Olympustani osaan käyttää ihan perustasolla, olisi mielenkiintoista mennä joskus jollekin oikealle valokuvauskurssille tai vastaavalle, jossa pystyisi syventymään vielä tarkemmin omaan valokuvaamiseen ja nimenomaan oman kameran tekniikkaan. Onneksi tässä kuitenkin kehittyy koko ajan ilman ammatilaisten neuvoja, mutta olisihan sellainen mukava lisä. 🙂

  • Sisko
  • helmikuu 23, 2017
  Vastaa

  Hyviä vinkkejä! vinkit sopii myös puhelimella kuvaamiseen.
  Itse kuvaan vaan halvalla puhelimella. Osa kuvista onnistuu (omasta mielestäni) ja osa ei.

   • Anssi
   • helmikuu 23, 2017
   Vastaa

   Tein vähän sitä silmällä pitäen, että ei tarvitse olla kallista kameraa ammentaakseen näistä. 🙂

 16. Vastaa

  Olen monesti myös ajatellut että ne asiat joita kohteessa pitää erikoisena, kannattaa kuvata heti. Pari päivää niitä nähtyään ne eivät ehkä tunnukaan omituisilta/kuvan arvoisita.

 17. Mahtava postaus! Mä oon aika tumpelo kuvaaja. 🙂

   • Anssi
   • helmikuu 22, 2017
   Vastaa

   Katsoin kuvat – ei pidä paikkaansa!

 18. Vastaa

  Hyviä vinkkejä, voin allekirjoittaa täysin! Mä olen usein matkalla vähän laiska tekemään etukäteissuunnittelua, ennemmin nappaan kuvan, kun hyvä tilanne tulee kohdalle. Lähinnä yökuvaus on sellainen, johon jaksan panostaa. Pitäisi kyllä ryhdistäytyä 🙂 Viime aikoina matkakohteet on tosin usein olleet sellaisia, joista ei kauheasti löydä etukäteistietoa saatika googlemapsilla pääse katselemaan. Täytyy pitää tämä vinkki mielessä vastaisuudessa, kun taas mennään ”kartoitetuille” seuduille.

   • Anssi
   • helmikuu 22, 2017
   Vastaa

   Täytynee myöntää, että olen myös sen spontaani kaveri, joten jää tuo suunnittelu vähemmälle, mutta oon huomannu suunnittelun tärkeyden. 🙂

 19. Hyviä vinkkejä aloittelevalle matkakuvaajalle! Kiitos tästä kirjoituksesta. Olisi kiva lukea jatkossakin tällaisia, vaikkapa pieniä pikaoppaita tietyntyyppisiin matkakuvaustilanteisiin.

   • Anssi
   • helmikuu 22, 2017
   Vastaa

   Kiitos itsellesi! Saatan tästä inspiroituneena kirjoittaa toisenkin jossain vaiheessa. 🙂

   1. Vastaa

    Komppaan Katia! Listaus oli erittäin käyttökelpoinen aloittelevalle matkakuvaajalle, siispä kiitos! Pieniä pikaoppaita kehiin jatkossakin! Tulikohan tarpeeksi huutomerkkejä? 😀

 20. Vastaa

  Hyviä vinkkejä :). Olen kehittynyt parin vuoden sisällä valokuvaajana jonkin verran, mutten missään nimessä sanoisi, että olen taitava siinä. Osaan kuitenkin ottaa kuvia, jotka kehtaan laittaa Instagramiin :P. Vaimoni kuvaa esimerkiksi hotelliarvosteluihin tarvittavat kuvat, joten yleensä tukeudun häneen kuvaamisen saralla, mutta haluan ehdottomasti oppia itsekin paremmaksi pikkuhiljaa. Näistä vinkeistä on varmasti apua siinä, joten kiitos postauksesta :).

   • Anssi
   • helmikuu 22, 2017
   Vastaa

   Eipä kestä! Kuvaat vaan paljon, koska se kehittää. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *