Luonnonrauhaa Lokrumin saarella


Jos viettää Kroatian Dubrovnikissa monta päivää, kannattaa piipahtaa myös kaupungin edustalla sijaitsevalla Lokrumin saarella, jonka rauhallisuus on mukavaa vaihtelua kaupungin vilskeelle. Saarella käy paljon turisteja ja paikallisiakin, mutta halutessaan sieltä voi löytää myös hiljaisen paikan rentoutumiseen.


Dubrovnikiin saapuessa päätettiin, että yksi päivä vietetään Lokrumin saarella. Sinne pääsee helposti ja vaivattomasti, sillä Dubrovnikin vanhassakaupungissa sijaitsevasta satamasta lähtee lauttoja Lokrumin saarelle noin puolen tunnin välein. Myös liput voi ostaa satamasta, eli niistä ei tarvitse huolehtia etukäteen. Saari sijaitsee noin kilometrin päässä rannasta, mutta satamasta satamaan on matkaa reilu kolme kilometriä. Lauttamatka sujuu kuitenkin yllättävän nopeasti, eikä kestä kuin vartin verran. Meitä ei olisi pidempikään matka haitannut, sillä lautasta oli mukavaa katsella taakse jäävää vanhaakaupunkia ja vain rentoutua. Lokrumin saari on avoinna yleisölle vain huhtikuusta marraskuuhun, joten vierailua kannattaa suunnitella näiden aikojen sisällä. Saarella ei saa yöpyä, mutta päivän aikana paikkaan ehtii tutustua hyvin.

Lauttamatka Lokrumin saarelle. Kuva: Anssi Lepikko.
Lauttamatka Lokrumin saarelle.

Lautan kyydissä. Kuva: Anssi Lepikko.

Kivikkoisia rantoja. Kuva: Anssi Lepikko.

Lokrumin saarella saavuttiin pieneen yhden laiturin kokoinen satamaan. Heti satamasta löytää saaren kartan, josta näkee missä kaikki saaren nähtävyydet sijaitsevat. Kartta oli kyllä hyödyllinen, me ei nimittäin oltu etukäteen perehdytty paikkaan oikeastaan millään tavalla. Saarelta löytyy rantoja, kasvitieteellinen puutarha, vanha luostari, Royalin linnoitus, ravintoloita, oma pieni Kuollutmeri, Game of Thronesin rautavaltaistuin ja paljon riikinkukkoja. Tsekattiin kartasta mielenkiintoisen oloisia paikkoja ja lähdettiin sitten kävelemään oikeille suunnille.

Ensimmäisenä poikettiin tutkimaan benediktiiniluostarin raunioita. Luostari on peräisin 1000-luvulta, ja siihen kuului parikin eri rakennusta. Piipahdettiin myös kasvitieteellisessä puutarhassa, joka on perustettu 1800-luvun loppupuolella. Puutarhaan on tuotu eri puolilta maailmaa yli 500 erilaista kasvilajia. Varsinainen Hemulin paratiisi. Me ei erityisemmin ymmärretä kasvien päälle, mutta olihan paikka hieno! Myös monia sulosia pupuja näkyi puutarhassa.

Vanha luostari. Kuva: Anssi Lepikko.
Vanha luostari oli tyhjänä hiukan aavemainen.

Kuultiin meidän huoneiston vuokraajalta, että Lokrumin saarella on koko Dubrovnikin parhaat rannat. Ajateltiin siis piipahtaa myös uimassa, vaikka ei rantaihmisiä sen kummemmin olla. Kiva ranta sieltä löytyikin, tosin hiekkarannoista on tuolla turha haaveilla. Kaikki saarella olevat rannat on kivisiä ja kallioisia. Kivien vieruksille oli rakennettu tikkaita, joista pääsi pulahtamaan kylmään ja ihanan kirkkaaseen veteen. Myös suihkuja löytyi joiltain rannoilta. Hetken aikaa piti myös löhöillä lämpöisillä kivillä, auringonottoon hiekkaranta olisi kenties soveltunut hieman paremmin.

Ranta Lokrumin saarella. Kuva: Anssi Lepikko.

Tikkaat meren rannalla. Kuva: Anssi Lepikko.
Tikkaita pitkin oli mukava pulahtaa mereen.

Lokrumin saaren rantoja. Kuva: Anssi Lepikko.

Kalliorannat. Kuva: Anssi Lepikko.
Saari oli täynnä kalliorantoja.

Varpaat vedessä. Kuva: Anssi Lepikko.

Kiivettiin myös saaren korkeimmalle kohdalle, joka nousee merenpinnasta laskettuna 96 metrin korkeuteen. Siellä sijaitsee Fort Royal, 1800-luvulla rakennettu linnake, jota on aikoinaan käytetty saaren puolustukseen. Linnakkeelta oli upeat näkymät merelle, saarelle ja myös Dubrovnikiin.

Polku Fort Royalille. Kuva: Anssi Lepikko.
Tätä polkua pitkin kiivettiin Fort Royalille.

Fort Royal. Kuva: Anssi Lepikko.

Saarelta löytyi myös paljon komean näkösiä riikinkukkoja! Ilmeisesti riikinkukot on tulleet saarelle joskus aikoinaan aateliston mukana, liekö olleet sitten vähän prameampia lemmikkejä. Linnut oli melko kesyjä, niitä pääsi moikkaamaan ja kuvaamaan läheltäkin. Ravintolassa ollessakin riikinkukot tuli ihan viereen, ilmeisesti ovat fiksuina otuksina oppineet myös kerjäämään. Ei uskallettu ihan pöydästä antaa ruokaa niille, mutta Anssi kuljetti hyväntahtoisena pizzanreunoja sivummalle ja tarjosi niitä yhdelle linnulle. Meidän ilmeet ois varmaan ollut ihan näkemisen arvoiset, kun lintu yhtäkkiä näyttää melkein tukehtuvalta, köhii ja yökkii. Pienen rytmihäiriön jälkeen riikinkukko kuitenkin sai nielaistua ahnaasti nappaamansa palan, ja seuraavalla kerralla tyytyikin hieman pienempään muruun.

Riikinkukko poseeraa. Kuva: Anssi Lepikko.
Riikinkukko poseeraa.
Pizzaa. Kuva: Anssi Lepikko.
Näillä eväillä jaksoi kiertää saarta!

Myös telkkarissa on Lokrumin saarta näkynyt, sillä siellä on kuvattu kohtauksia HBO:n suosituimpaan sarjaan, Game of Thronesiin. Jos kiinnostaa, niin tästä pääset postaukseen, jossa kerrotaan asiasta enemmän!


Onkos joku muu käynyt Lokrumin saarella? Tykkäättekö itse päästä vilkkaan loman keskellä välillä rauhallisempiin paikkoihin?


Avainsanat: , , ,
Edellinen postaus Seuraava postaus

Kommentit

Lisää kommentti
 1. Vastaa

  Ihana Lokrum! Kiitos muistutuksesta, tuo pikku-paratiisin on todellakin postauksensa arvoinen 🙂

   • Janni
   • maaliskuu 20, 2017
   Vastaa

   Samaa mieltä, niin ihana paikka oli!

 2. Kiitos vinkistä – Kroatia on yksi tämän vuoden toivekohteita!

   • Janni
   • helmikuu 5, 2017
   Vastaa

   Toivottavasti pääsette sinne, on ihana paikka!

 3. Vastaa

  Toi on tosi mukava mesta! Mahtava paikka viettää yksi aurinkoinen lomapäivä rantakallioilla maaten ja kallioon hakatuilta tikkailta pulahtaessa virkistävään meriveteen 🙂

   • Janni
   • helmikuu 5, 2017
   Vastaa

   Samaa mieltä mekin!

 4. Tämä oli hyvä vinkki, kiitos! Puntaroimme parhaillaan ensi kesän matkavaihtoehtoja ja Kroatia on yksi niistä. Tämä saari pitää ilman muuta käydä katsastamassa, jos päätämme lähteä Dubrovninkin suuntaan. Muistatko milloin illan viimeiset lautat lähtivät saarelta takaisin?

   • Janni
   • helmikuu 1, 2017
   Vastaa

   Kroatia on ihana maa, kannattaa käydä siellä! En kyllä muista monelta viimeset lautat lähtee.. Ei niitä kuitenkaan käsittääkseni kovin myöhään mennyt, ei mihinkään puoleen yöhön asti. 🙂

 5. Kiitti vinkistä. Ensi kesänä ollaan menossa kroatiaan Dubrovnikiin. Ole kaavaillut päiväretkeä Korculaan mutta ehkä liian kaukana. Tämän voisi toteuttaa, jos aika antaa myöden.

   • Janni
   • tammikuu 31, 2017
   Vastaa

   Lokrum on helppo toteutettava, siellä kun voi halutessaan viettää vaikka vaan pari tuntia. 🙂

 6. Vastaa

  Aika täydellisen näköistä! En kestä minkä väristä tuo vesi on. <3 Ja metsätkin ovat jotenkin niin tunnusomaisen näköisiä tuolla Balkanilla. Oma visiitti Dubrovnikiin oli niin lyhyt ettei saarelle ehditty, mutta joskus voisi kyllä käydä!

   • Janni
   • tammikuu 30, 2017
   Vastaa

   Tuo vesi oli kyllä tosi houkuttelevaa, sinistä ja kirkasta! Jos toiste eksyt Dubrovnikiin niin käy ihmeessä. 🙂

 7. Ihanan aurinkoisia kuvia tähän tammikuun harmauteen. Kiitos!

   • Janni
   • tammikuu 30, 2017
   Vastaa

   Kiitos vaan itselles! 🙂

 8. Vastaa

  Kuulostaa ja näyttää hienolta! Tuo suunta on haaveissa, joten pistänpä tämän postauksen muistiin.

   • Janni
   • tammikuu 29, 2017
   Vastaa

   Kannattaa, oli sen verran leppoisa päivä saarella. 🙂

  • Hannavaan
  • tammikuu 22, 2017
  Vastaa

  ”Riikinkukko poseeraa” Ihania kuvia, jälleen kerran ❤

   • Janni
   • tammikuu 22, 2017
   Vastaa

   Nuo linnut oli kyllä harvinaisen kuvauksellisia! 😀 kiitos paljon ❤

  • Fiia
  • tammikuu 21, 2017
  Vastaa

  Kroatia on kyllä itselle aivan vieras kohde – kuvien perusteella siellä kyllä on tosi kaunista! Ja näin Game of Thrones fanina innostuin kyllä ihan liikaa luettuani tuon postauksen johon oli linkki lopussa… 😀 Tosi mielenkiintoisia postauksia niin se kuin tämäkin!

  http://fiiaelina.blogspot.com.au/

   • Janni
   • tammikuu 21, 2017
   Vastaa

   Kiitos! Jos Kroatia on vieras, niin kannattaa kyllä lähteä käymään. Suomesta kuitenkin pääsee niin halvalla ja helposti! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *