Ayutthaya

Thaimaan entiseen pääkaupunkiin on helppoa tehdä päiväretki Bangkokista, mikäli haluaa vaivattomasti päästä ihastelemaan upeita temppeliraunioita!

Bangkokissa ollessa tehtiin päiväretki 80 kilometrin päässä sijaitsevaan upeaan kaupunkiin Ayutthayaan, joka oli nykyisen Thaimaan pääkaupunki vuoteen 1767 asti. Tuolloin kaupunki tuhoutui pahasti burmalaisten hyökätessä sinne. Tämän jälkeen pääkaupunki siirrettiin Bangkokiin, mutta Ayutthaya on edelleen suosittu kohde raunioituneiden temppelien ansiosta.

Me matkustettiin Ayutthayaan junalla. Bangkokin päärautatieasemalta, Hua Lamphongista, lähtee päivittäin yli 20 junaa Ayutthayaan. Kolmannessa luokassa matkustaessa matka maksaa 20 bahtia per nenä, eli vain noin 50 senttiä. Lipun voi ostaa asemalta lähtiessä. Matka kestää suunnilleen kaksi tuntia, riippuen pysähdysten määrästä. Matka Ayutthayaan oli meidän ensimmäinen junamatka Aasiassa. Junassa oli tunnelmaa: myyjät kiertelivät, välillä tungosta riitti, aukiolevista ikkunoista virtasi ihana tuulenvire (joka sai hiukset niin takkuun, että selvittäminen oli kunnon työmaa).

Juna asemalla Bangkokissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Tällä junalla puksuteltiin Ayutthayaan.
Thaimaalainen junalippu. Kuva: Anssi Lepikko.
Ihmisjoukko rautatieasemalla. Kuva: Anssi Lepikko.
Bangkokin päärautatieasemalla oli muitakin Ayutthayaan lähtijöitä!
Paikallisia junassa. Kuva: Anssi Lepikko.

Suunniteltiin kiertävämme temppelien raunioita polkupyörällä, mutta vuokraamoon saapuessa tajuttiin, että eihän meillä ole vuokraamiseen vaadittavia henkkareita mukana. Matkustettiin siis raunioille ylihintaisella tuktukilla, joita pörräsi juna-aseman edessä monia. Raunioita on melko laajalla alueella, ja asemalta niihin on matkaa muutama kilometri. Valittiin mielenkiintoisimman näköinen paikka, ja perille päästyä löydettiin passikopiot meidän repusta. No, toisaalta sellaisessa uuvuttavassa kuumuudessa pyöräily olisi ollut todella rankkaa.

Ensimmäiseksi kohteeksi meillä valikoitui Wat Phra Sri Sanphet ihan vain sen takia, että kuvallisessa kartassa se näytti melkoisen mahtipontiselta. Temppeli paljastuikin koko alueen hienoimmaksi ja pyhimmäksi paikaksi. Sanattomaksi veti kun päästiin ihastelemaan kolmea vierekkäin seisovaa kunnostettua monumenttia ja niiden täysin raunioksi jätettyä ympäristöä. Temppeli oli aikoinaan kuningasperheen koti, jossa pidettiin juhlavia seremonioita. Voin vain kuvitella, miten upea tää paikka on ollut silloin aikoinaan! Tätä temppeliä on käytetty mallina Bangkokissa sijaitsevaan Wat Phra Kaeoon, jossa sijaitsee smaragdinen Buddha. Alueelle pääsy maksoi 50 bahtia per nenä, ja tämä hinta piti maksaa erikseen jokaiselle eri rauniolle mentäessä.

Wat Phra Sri Sanphet Ayutthayassa, Thaimaassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Wat Phra Sri Sanphet oli melkoisen vaikuttava paikka!
Puettu munkkipatsas. Kuva: Anssi Lepikko.
Usein alueella olevia patsaita puettiin.
Punatiilisiä raunioita. Kuva: Anssi Lepikko.

Seuraavaksi suunnattiin ihastelemaan Wat Phra Ramia. Nähtiin sinne jo edellisen temppelin pihamaalta, joten matka ei ollut pitkä ja sen taittoi kävellen helposti. Temppelin rakennusajasta ei ole selkeyttä, mutta se on pistetty pystyyn ilmeisesti vuosien 1369-1434 välillä. Tämän jälkeen temppeliä on tietenkin kunnostettu useita kertoja. Wat Phra Ram on rakennettu paikalle jossa on aikoinaan suoritettu Ayutthayan ensimmäisen hallitsijan, kuningas Ramathibodin, polttohautaus.

Temppeli Ayutthayassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Mitenköhän nämä on aikoinaan rakennettu?
Punatiilinen temppeli. Kuva: Anssi Lepikko.
Munkki ja temppeli. Kuva: Anssi Lepikko.
Paikalla oli monia nuoria piirtämässä temppeliä. Olisikohan ollut joku kouluryhmä?

Hieman hävettää myöntää, että näiden paikkojen lisäksi ei käyty muilla varsinaisilla temppelialueilla. Tuona päivänä oli todella kuuma, ja voimat alkoi jo hiipua. Kierrettiin kuitenkin nämä kaksi temppelialuetta melko perinpohjaisesti. Alueelta löytyi muutakin mielenkiintoista, esimerkiksi ihasteltiin ulkopuolelta nykyaikaisempia temppeleitä, joita oli alueelle rakennettu, käytiin markkinoilla hörppimässä kylmää smoothieta sekä surkuteltiin norsuparkoja, jotka joutuivat kuljettamaan ihmisiä kamalassa helteessä.

Koira kuopassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Koirat kaivoi itselleen kuoppia, joihin menivät viilentymään.
Älä ratsasta norsulla. Kuva: Anssi Lepikko.
Näitä väsyneen oloisia norsuja kävi sääliksi. Koko päivän ne joutuivat kuljettamaan turisteja ympäriinsä. Älä ratsasta norsulla!
Temppelin torni. Kuva: Anssi Lepikko.

En ollut itse aiemmin kuullutkaan Ayutthayasta, joten paikassa käyminen oli iloinen yllätys! Suosittelen vahvasti muillekin Bangkokissa kävijöille.