Ateena – kaupunki johon rakastuin


Rakkaus Ateenaan syttyi ensisilmäyksellä. Vauhdikkaan tunnelman, mielenkiintoisen historian, kaupungin rosoisuuden sekä hyvän ruoan muodostama kokonaisuus oli juuri sitä, mitä kaupunkilomalta etsin.


Kreikan reissua suunnitellessa haluttiin yhdistää kaupunki- ja rantaloma. Ajateltiin, että tällä kertaa otetaan löhöillen ja rennosti, ja varattiin rantakohteeseen Voulaan majoitus viideksi yöksi. No, eihän me jaksettu pikkukylässä loppujen lopuksi niin kauaa olla, ja oli kyllä todella hyvä päätös lähteä tutkimaan Ateenaa jo pari päivää suunniteltua aikaisemmin!

Tunnelma oli aivan uskomaton. Ahtaat pikkukadut, kahvilat täynnä väkeä, ravintolakadulta kantautuva livemusiikki iltaisin, graffiteilla koristellyt rakennukset… Rappioromantiikka oli Ateenassa niin läsnä! Suurin osa ajasta kulutettiin vain kävelemällä ympäriinsä ja ajelemalla metroilla eri paikkoihin. Kaikkialta löytyi jotain mielenkiintoista tutkittavaa, joten sen kummempia suunnitelmia ei tarvinnut olla (vaikka kyllä niitä kuitenkin vähän oli).

Majoituttiin Airbnb-kämpässä hyvällä paikalla, josta pääsi kävellenkin lähes kaikkialle. Asunto oli pieni ja kaksikerroksinen, alakerrassa katto oli niin alhaalla että Anssi ei mahtunut seisomaan suorassa. Vessassa oli kylmä ja ikkunoista pystyi ihailemaan hyvin läheltä viereisen talon seinää, mutta silti kämppä oli aivan ihana!

Graffiteja seinässä. Kuva: Anssi Lepikko

Ravintola Plakassa. Kuva: Anssi Lepikko
Vanhassa kaupungissa sijaitseva Plaka oli viihtyisää aluetta. Ravintoloita ja kojuja oli joka lähtöön.
Kreikkalainen salaatti. Kuva: Anssi Lepikko
Näillä ihanilla salaateilla olisi elänyt hyvin koko reissun.
Polkupyörä ravintolan katossa. Kuva: Anssi Lepikko
Eräästä ravintolasta löytyi hieman persoonallisempi koriste.

Ravintola Ateenassa. Kuva: Anssi Lepikko

Monastirakin aukio. Kuva: Anssi Lepikko.
Monastirakin aukio, taustalla häämöttää Akropolis.

Akropolis

Ensimmäisenä päivänä Ateenassa matkattiin metrolla suoraan Akropolikselle ja lähdettiin sitä kiertelemään. Lippu pelkkään Akropolikseen ja sen pihapiiriin olisi maksanut 20 euroa, mutta me haluttiin perehtyä historiaan enemmänkin ja ostettiin yhteislippu Akropolikseen sekä kuuteen muuhun lähellä sijaitsevaan historialliseen nähtävyyteen. Lippu maksoi Anssilta 30 euroa, mutta EU:ssa opiskeleville lippu oli ilmainen! Olin varautunut maksamaan hinnasta ainakin puolet ja olikin iloinen yllätys, miten paljon opiskelijakortista hyötyi tällä reissulla. Pelkän Akropoliksen kiertämiseen meiltä meni noin 2,5 tuntia. Aikaa olisi saanut kulutettua helposti enemmänkin jos olisi lukenut kaikki tekstit ja esittelyt hieman huolellisemmin.

Akropolis. Kuva: Anssi Lepikko

Antiikin aikainen musiikkiteatteri Herodes Atticuksen odeion. Kuva: Anssi Lepikko
Herodes Atticuksen odeion, jossa pidetään konsertteja ja teatteriesityksiä edelleen.

Opaskyltit Akropoliksella. Kuva: Anssi Lepikko

Antiikin aikaiset pylväät. Kuva: Anssi Lepikko
Hieman huteralta näyttää tuo etualalla oleva pylväs.

Antiikin Kreikan patsas. Kuva: Anssi Lepikko

Patsaita Akropoliksella. Kuva: Anssi Lepikko

Akropoliksen lisäksi käytiin samalla lipulla katsastamassa myös Olympieion, eli Zeukselle omistetun temppelin rauniot, Kerameikoksen arkeologinen alue, jossa ihasteltiin esimerkiksi antiikin aikaista kaupunginmuuria ja hautoja, sekä Hadrianuksen kirjasto. Monta lipun hintaan kuuluvaa paikkaa jäi siis vielä kiertämättä, mutta ei haluttu kuluttaa koko lomaa juoksemalla pää kolmantena jalkana nähtävyydestä toiseen.

Olympieionin rauniot. Kuva: Anssi Lepikko
Olympieionin rauniot näki myös Akropoliksen kukkulalta.
Olympieionin rauniot. Kuva: Anssi Lepikko
Temppeli on varmasti aikoinaan ollut upea.

Kansallinen arkeologinen museo

Innostuttiin näistä historiajutuista Ateenassa oikein kunnolla ja lähdettiin käymään myös kansallisessa arkeologisessa museossa. Netistä tsekattiin taas hinnat etukäteen; Anssilta 10 e ja multa opiskelijana 5 e, mutta paikan päällä sain yllättyä iloisesti, sillä pääsin taas ilmaiseksi sisään! Arkeologinen museo oli ihan valtava. Kolmeen kerrokseen mahtui 63 salia, joissa jokaisessa oli paljon mielenkiintoisia juttuja tutkittavana. Museo oli senkin puolesta kiinnostava, että siellä esiteltiin muutakin kuin Kreikan historiaa, sillä muinaisia veistoksia oli nähty jo aika monta. Museossa tuli ihailtua esimerkiksi Egyptiläistä näyttelyä, kultakorukokoelmaa sekä valotaidetta.

Iso kreikkalainen patsas. Kuva: Anssi Lepikko

Egyptiläinen näyttely. Kuva: Anssi Lepikko
Egyptiläinen näyttely oli todella mielenkiintoinen. Patsaiden lisäksi siellä oli esimerkiksi ruumiin muumiointiohjeet ja hauta-arkkuja.

Kultakorukokoelma. Kuva: Anssi Lepikko

Muinaisia ruukkuja. Kuva: Anssi Lepikko

Poseidonin patsas. Kuva: Anssi Lepikko
Poseidonin patsas.
Valotaidetta museossa. Kuva: Anssi Lepikko
Siniset seinälle heijastetut linnut lentelivät patsaiden ympärillä.

Lycabettus hill

Bongattiin tämä kukkula kartasta jo ennen Ateenaan saapumista ja ajateltiin, että siellä pitää päästä käymään! Joku näköalapaikka on aina reissulla pakollinen. Pitkän treenistä käyvän kiipeämisen jälkeen saavuttiin huipulle puolikuolleina. Kukkulan päällä sijaitsi pieni kirkko, eikä siellä oikeastaan muuta ollutkaan – paitsi kamala ruuhka. Päätettiinkin suosiolla palata vuoren puoliväliin, jossa oli paljon istumapaikkoja näköalojen tuijottelua varten. Toisena iltana kiivettiin kukkulalle uudestaan, tarkoituksena oli ihailla auringonlaskua. Meidän harmiksi oli niin sumuista, että värit eivät oikein päässeet oikeuksiinsa. Paikallinen nainen kertoi, että usein auringonlaskut on aivan upeita! Itse hän oli tullut paikalle moikkaamaan kissoja, jotka asuu kukkulalla olevassa kirkossa ja sen ympäristössä. Kissat selvästi tunnisti naisen, sillä niitä alkoi valua paikalle vaikka kuinka. Vietettiinkin loppuilta leppoisasti kissojen kanssa hengaillen ja kaupungin valoja ihastellen. Enää ei haitannut lainkaan, ettei auringonlaskussa oikein ollut mitään nähtävää.

Kissa Lycabettuksella. Kuva: Anssi Lepikko
Tämä söpöläinen oli selvästi herkkuja vailla.

Anssi ja kaupungin näkymät.

Akropolis yöllä. Kuva: Anssi Lepikko
Akropolis yöllä.

Kiivettiin myös Filopappou-kukkulalle, eli Muusien kukkulalle, ihastelemaan näkymiä sekä Filopappoksen muistomerkin raunioita. Helteellä oli aikamoista kidutusta lähteä kiipeämään, mutta kyllä me huipulle päästiin!

Filipappou-kukkula Ateenassa. Kuva: Anssi Lepikko.
Turistin paras ystävä on kartta.

Filipappou-kukkula. Kuva: Anssi Lepikko

Olympieion
(Athens, 105 57, Greece)
Lycabettus Hill
(Mount Lycabettus, Athina, Central Athens, Greece)
Kerameikos
(Ermou 148, Athens, Greece)
Kansallinen arkeologinen museo
(28is Oktovriou 44, Athens, 106 82, Greece)
Hadrianuksen kirjasto
(Areos 3, Athens, 105 55, Greece)
Filopappou-kukkula
(Filopappou, Athens, Central Athens, Greece)
Akropolis
(Athens, 105 58, Greece)

 

Palattiin kotiin vapuksi ja Suomessa odotti ihana yllätys. Mikäs sen parempi keino palata Suomen todellisuuteen kuin ihana räntäsade?

Räntäsade. Kuva: Anssi Lepikko

Ateena pomppasi suosikkikaupunkieni listalla melko kärkeen! Jotenkin se tunnelma teki heti vaikutuksen. Tänne on palattava vielä paremmalla ajalla!


Meidän seikkailuja voi seurata myös Instagramissa ja Facebookissa. Follaa, diggaa, jaa, tiputa kommentti!


Avainsanat: , ,
Edellinen postaus Seuraava postaus

Kommentit

Lisää kommentti
  • Nina
  • kesäkuu 13, 2018
  Vastaa

  Olin Ateenassa 2010, pääsiäisenä, mimosat,unikot ja juudaksenpuut kukkivat. Lämpöä oli+25 vaikka olikin vasta maaliskuu. Ei olisi uskonut miljoonakaupungiksi, ateenalaiset lähtevät pääsiäiseksi saarille. Yksi parhaista lomistani,kaipaan sinne kovasti. Pisteenä ii:n päälle oli suomalais-syntyinen opas,oli asunut Kreikassa lähes 30-vuotta.

   • Benny
   • marraskuu 9, 2018
   Vastaa

   Hei Nina/kesäkuu 12 2018. Olemme menossa Ateenaan ja haluaisin pienelle suomalaisporukalle löytää suomenkieliseen oppaan päiväksi. Onko sinulla yhteystiedot, tai voitko neuvoa miten löytäisin tämän suomalais-syntyisen oppaan?

 1. Vastaa

  Minäkin kävin siellä huhtikuussa ja rakastuin. Aurinko paistoi, 25-27 astetta, hyvä ruoka ja täynnä nähtävyyksiä. Kävittekö Anafiotikassa? Minun mielestä se onAteenan kaunein kaupunginosa.

  • Terhi
  • tammikuu 16, 2018
  Vastaa

  Tuollainen kombi-kortti tuli tosiaan minunkin ostettua ja sitten niitä paikkoja sai etsiskellä sieltä sun täältä. Olimme Ateenassa huhtikuussa jolloin lämpötila oli ihan passeli, mutta saaret eivät vielä houkutelleet.

   • Janni Lepikko
   • tammikuu 20, 2018
   Vastaa

   Jep, ei ollut kyllä helppoa löytää noita paikkoja!

 2. Vastaa

  Vietin joulukuussa 2013 viikon Ateenassa ikään kuin vahingossa, kun Turkin matkamme peruuntui ihan viime tipassa ja piti äkkiä löytää uusi kohde. Minulla ei ollut oikein mitään odotuksia kaupungilta, ja paikka pääsikin yllättämään positiivisesti. Ja nuo opiskelija-alennukset oli kyllä ihan mahtava yllätys silloin! Paljon samoissa paikoissa näköjään menty, enkä ihmettele, miksi 🙂

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 30, 2017
   Vastaa

   Onneksi lähditte Ateenaan! Aika peruspaikkoja tuli meidän tuolla kierrettyä 🙂

 3. Käväisin Ateenassa viimeksi joskus 2006. Silloin minulla oli mahdollisuus osallistua kierrokseen, jossa näytettiin miten Ateenan metroverkostoa rakennetaan. Sehän on muinaismuistojen takia hyvin haasteellista. Oli todella mielenkiintoinen kierros!

  Katselimme miehen kanssa nyt syksystä lentoja Ateenaan, mutta jotenkin ne jäivän hankkimatta. Kaupunki ei kuitenkaan ole poistunut matkalistalta, eli varmasti vuoden-kahden aikana siellä tulee jälleen vierailtua.

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 30, 2017
   Vastaa

   Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta tuo metroverkon rakennus! Kaikkea sieltä kaivauksilta varmasti löytyy:D

 4. Vastaa

  Ateena oli minustakin tosi kiva! Itse yhdistin muutaman päivän kaupunkilomaan saarihyppelyn päiväseltään. Kokopäiväretkellä pääsi käymään kolmella kaupungin edustan saarella. Toki kaupungissa itsessäänkin olisi riittänyt vaikka viikoiksi, mutta olin kuullut Hydran ihanuudesta, joten olihan sekin käytävä katsomassa.

 5. Nuoruudessa oli unelmissa kolme kohdetta, jonne oli ihan pakko päästä: Ateena, Rooma ja Pariisi. Jokaisessa on tullut käytyä, joissakin montakin kertaa. Ateena oli ihana, tuntui siltä kuin olisi tullut kotiin. 🙂

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 29, 2017
   Vastaa

   Kiva kuulla että muutkin on tykännyt! Itsellä vielä Rooma ja Pariisi käymättä. 😀

  • Emma
  • joulukuu 28, 2017
  Vastaa

  Mä oon kiertänyt Akropolikset ja muut nähtävyydet 20 vuotta sitten parikymppisenä, mutta eipä niitä silloin oikein osannut arvostaa eikä jaksanut keskittyä. Nyt viime vuosina on alkanut taas kutkuttelemaan, että Ateena olisi kiva nähdä uudestaan ja ajan kanssa – tutustua myös elävään kaupunkiin eikä pelkästään vanhaan historiaan. Siitä ruuasta puhumattakaan!

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 28, 2017
   Vastaa

   Varmasti saisit kyllä nyt enemmän irti kaupungista! Ruoka oli tuolla kyllä ihanaa, voisin palata Kreikkaan vaan syömään.

 6. Vastaa

  Ateena yllätti minutkin positiivisesti kun vietin siellä yhden päivän Välimeren risteilyllä. En olisi välttämättä tullut lähteneeksi Ateenaan muuten, mutta risteilyn yhteydessä siellä vierailtuani päätin että kaupunkiin on palattava vielä uudestaan vähän pidemmäksi aikaa. Päivässä ei ehdi juuri mitään etenkään jos haluaa vaan hengailla ja fiilistellä kaupungin tunnelmaa. Sitä me toki tehtiin nytkin ja kiivettiin myös Akropoliksen kukkulalle, mutta iltatunnelma jäi kokonaan kokematta.

 7. Vastaa

  Ateenalle pitää ilmeisesti antaa joskus uusi mahdollisuus! Päivä me siellä kerran vietettiin, kun oltiin matkalla saarihyppelemään, mutta päivässä kaupunki ei todellakaan tehnyt vaikutusta, päinvastoin. Nyt jäi kyllä kiinnostamaan, täytyy ensi kerralla viettää hiukan kauemmin 🙂

 8. Olen tainnut sanoa tämän täällä ennenkin, mutta oikein hävettää, että Ateena on vielä tällaisen historiafriikin kohdalla käymättä. Postauksessa kuitenkin eniten yllätti maininta metron helppoudesta. Ateenassa ei siis ole samaa ongelmaa kuin täällä Roomassa, jossa kolmannen (!) metrolinjan valmistuminen toistuvasti lykkäytyy, kun kaivettaessa aina löytyy jotain arkeologisesti merkittävää.

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 28, 2017
   Vastaa

   Jos historia kiinnostaa, niin kyllä Ateenaan kannattaa ehdottomasti suunnata! Hahah, kyllä metroa on helppo käyttää kunhan se saadaan ensin valmiiksi. 😀

 9. Vastaa

  Ateena taitaa olla hieman aliarvostettu kaupunkikohde, kun useimmat Kreikan-matkaajat haluavat saarille. Lomailin Ateenassa viikon vuonna 2000 ja tykkäsin kaupungin tunnelmista paljonkin. Mieleen jäivät kulkukoirat ja kansanmusiikki, kaskaiden siritys ja autojen varashälyttimet. Olisi kiva käydä joskus uudelleen katsomassa, onko Ateena jotenkin muuttunut. Tästä tekstistä välittyy hyvin onnistuneen reissun fiilis 🙂

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 28, 2017
   Vastaa

   Totta, saaret varmasti houkuttelee monia enemmän kuin Ateena. Viikossa on varmasti kerinnyt saada kaupungista jo todella hyvän kokonaiskuvan!

 10. Vastaa

  Meillä on ajatuksissa käydä, ellei jo tänä vuonna, niin lähivuosina kuitenkin, Ateenassa uudelleen, sillä edellisestä kerrasta on todella pitkä aika – ensimmäisestä kerrasta vielä pitempi ja sitä kertaa kun lähinnä ajoimme kaupungin läpi purjeveneelle Piraeukseen ei nyt oikein voi laskea, vaikka kyllä silloinkin Akropolis ylhäällä kukkulalla näkyi!

 11. Vastaa

  Ateena on yllättävän kiva paikka! Kävin siellä joskus vuosia sitten vähän ei-niin-tarkoituksella, ja tykästyin minäkin. Antiikin temppelit ja muut rakennelmat ovat todella hienoja, ja muutenkin kaupungissa on leppoisa tunnelma. Toki myös tavattiin ahdistavia kauppiaita, mutta pääsääntöisesti kaupungista jäi positiivinen fiilis. Tammikuun pakkasista oli mukava päästä vähän lämpimämpään, kun parhaimmillaan Ateenassa oli silloinkin t-paitakelit.

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 27, 2017
   Vastaa

   Ahdistavat kauppiaat tuli meillekin toreilla tutuiksi! Ja sivukaduilla, tosin silloin kauppiailla oli usein aika laittomia myytäviä.. 😀 Kätevää kyllä, kun pääsee lämpimään näinkin helposti, lentomatka ei todellakaan ole paha!

 12. Vastaa

  Oliko metrolla helppoa liikkua? lukiko mitään englanniksi?
  Ateenasta tykkäsin minäkin, kävin siellä vuosi sitten risteilyn muodossa. Tosin satamassa oli valitettavasti paljon agressiivisia kerjäläisiä josta en tykännyt. Mutta muuten kaupunki on todella hieno, lämmin ja näkemisen arvoinen! menisin uudestaan ja yritin viime kesänä, mutta risteilyt olivat supersuosittuja ja loppuunmyytyjä. Myös merimaisemat jäivät mieleeni, luultavasti Kreikassa Euroopan kauneimpia Italian lisäksi

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 27, 2017
   Vastaa

   Metrolla oli todella helppo liikkua! Aluksi kun perehtyy metrokarttaan, alkoi hyvin muistaa jo ulkoakin, missä pitää vaihtaa ja millä pääsee mihinkin. Meille ei tullut onneksi monia kerjäläisiä vastaan. Olisiko niitä sitten enemmän siellä satama-alueella? Merimaisemat oli kyllä upeita!

 13. Vastaa

  Oliko metrolla helppoa liikkua? lukiko mitään englanniksi?
  Ateenasta tykkäsin minäkin, kävin siellä vuosi sitten risteilyn muodossa. Tosin satamassa oli valitettavasti paljon agressiivisia kerjäläisiä josta en tykännyt. Mutta muuten kaupunki on todella hieno, lämmin ja näkemisen arvoinen! menisin uudestaan ja yritin viime kesänä, mutta risteilyt olivat supersuosittuja ja loppuunmyytyjä. Myös merimaisemat jäivät mieleeni, luultavasti Kreikassa Euroopan kauneimpia Italian lisäksi

 14. Vastaa

  Itsellä on myös suunnitteilla joku syksy mennä pidennetyksi viikonlopuksi Ateenaan. Lennot vaan tuntuvat olevan sinne kalliimmat kuin moneen muuhun Etelä-Euroopan suurkaupunkiin…

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 27, 2017
   Vastaa

   Totta, ehkä lennot Ateenaan eivät ole halvimmasta päästä. Itsekin tulee usein valittua matkakohteita ihan vaan hinnan perusteella, mutta Ateena oli kyllä niin kiva, että aion mennä toistekin vaikka vähän enemmän maksaisikin!

  • Minna
  • joulukuu 21, 2017
  Vastaa

  Oh, onpa ihanan näköistä. Olitteko tuolla siis nyt ihan lähiviikkoina ja oli tosiaan noin lämmin kuin kuvissanne, eli t-paitakeli? Rupesin ekojen kuvien kohdalla miettimään reissua ensi talveksi teidän jalanjäljissä, mutta kaikki sääsivustot sanoo että siellä olisi joulukuussa vain 8-18 astetta lämmintä.

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 21, 2017
   Vastaa

   Tää reissu on tehty jo huhtikuussa! Tosiaan vasta postauksen lopussa mainittu että vapuksi tultiin Suomeen. 🙂 rannikolla sai tolloin pitää pitkiä vaatteita mutta Ateenassa oli jo hellettä päivisin. 😀

    • Minna
    • joulukuu 21, 2017
    Vastaa

    Ah, no niinpä tietysti! Hyvä testi mun lukutaidolle. Kelasinkin että liian hyvältä näyttää ollakseen totta, tai että teille on sattunut yksi noin aurinkoinen päivä reissulle 😀
    Mutta ihanalta näyttää kyllä muutenkin, ja sinänsä tollaselle kaupunginkiertely- ja nähtävyyksien katselumatkalle vähän viileempi sää olisi oikeastaan helpompi kuin kova helle.

  • Niina
  • joulukuu 21, 2017
  Vastaa

  Näyttääpä kauniilta Ateenassa! 🙂 Todella hyviä kuvia ootte ottaneet. Monet ovat Ateenaa kehuneet, mutta itseäni se ei jotenkin ole niin paljoa kiinnostanut 😀 Vaikka histroriasta pidän ja uskon, että Ateenassa olisi mulle varmasti jotakin, niin silti se ei ainakaan vielä ole mun matkalistalla.

   • Janni Lepikko
   • joulukuu 21, 2017
   Vastaa

   Ei muakaan aikaisemmin Ateena mitenkään kiinnostanut, mutta siellä käydessä vaan rakastuin! Voisin siis suositella käymään. 😉 ja kiitos kehuista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *