Ajatuksia joulusta


Perhe, yhdessäolo, talvi, ruoka, lautapelit… Niistä muodostuu meidän joulu!


Joulu lähestyy kovaa vauhtia, mutta tänä vuonna ei oikein oo ollu joulutunnelmaa. Omaan kotiin ei olla laitettu mitään joulukoristeita, eikä kyllä ees omisteta sellasia. 😀 Joinain vuosina olla hankittu keittiön pöydälle semmonen minikuusi, jotenkin tänä vuonna se kuitenkin jäi hommaamatta. Onneks on sentään vähän lunta maassa, vaikka aika huolestuttavalta on viimeaikoina tuo vesisade näyttänyt. Vanhempien luona on kuitenkin tullut tehtyä jouluruokia ja anoppilassa, eli Anssin äidin luona, haettiin kuusi metsästä ja koristeltiin se, kyllä tällaset asiat vähän sitä joulun tuntua kasvattaa. Tää oma koti on vaan niin ankea, ens vuonna pitää panostaa täälläkin! Mutta eiköhän se joulu vielä lähe kunnolla käyntiin, kun paketoi viimesiä lahjoja ja kuuntelee joululauluja.

Joulukuusen koristelua. Kuva: Anssi Lepikko.
Joulukuusen koristelu on aina yhtä mukavaa puuhaa.

Meidän perheessä vietetään jouluaattoa aina lähes samalla kaavalla, joten perinteet on tosiaan isossa roolissa. On jouluratsastusta, riisipuuroa, saunomista, jouluateria, lahjojen avaamista ja yleensä käydään aattona myös haudoilla viemässä kynttilöitä. Joulupäivänä sitten otetaan vähän rennommin, syödään kaikkea mahollista, pelataan perheen kesken lautapelejä ja joskus nähdään muitakin sukulaisia.

Kuva joulukoristepallosta. Kuva: Janni Lepikko.
Muistakaa syödä jouluna ittenne ähkyyn asti, Anssi otti jo alkupalaksi joulupallon. 😀

Monet tuntuu viettävän joulua ulkomailla, mutta ainakin omasta mielestäni jouluun kuuluu Suomi. Pimeät illat (ja päivät), lumi, kylmyys ja kaikki jouluperinteet. Myös perhe asuu meillä molemmilla kokonaan täällä Suomessa. Mun sisko vietti kerran Thaimaassa yhden joulun ja se oli kyllä ihan kamala järkytys. Miten jouluksi voi mennä hiekkarannoille? Eihän se voi tuntua ”oikealta” joululta. 😀 Tietysti joulu tarkoittaa kaikille vähän eri juttuja ja jotkut lähtee sitä pakoon ihan tarkoituksella. Miltä mieltä te ootte joulunvietosta ulkomailla? Ootteko pois mielellänne vai pitkin hampain? Mitä Suomen joulusta kaipaa ulkomailla eniten?

Pidemmittä puheitta; hyvää ja rauhallista joulun aikaa kaikille! 🙂 Nauttikaa!


Edellinen postaus Seuraava postaus

Kommentit

Lisää kommentti
 1. Minä tykkäisin kovasti kanssa olla joulut Suomessa mutta se ei ole käytännön syistä mahdollista. Viime jouluna olimme Suomessa, enkä ollut ollenkaan varautunut niin pahaan jet lagiin (pimeän takia), ja jotenkin se vähän haalisti sitä ihanaa joulun viettoa. Täällä Kaliforniassa ei vaan ole sitä samaa joulun tunnelmaa kuin Suomessa, mutta ihanahan se joulu silti on.

   • Janni
   • tammikuu 1, 2017
   Vastaa

   Voin kuvitella tunnelman puutteen, Kalifornia on kuitenkin ihan vastakohta Suomelle!

 2. Vastaa

  Minä voisin hyvinkin olla jouluja ulkomailla, mutta lapset ovat vahvasti jouluperinteiden kannattajia. Meidän myös olisi fiksua matkustaa joulun aikaan, kun koululaisella on lomaa, mutta kuten aiemmin on jo todettu, matkat ovat silloin niin kalliita. Paras ratkaisu mulle on päästä vanhempien luokse rentoutumaan ja toivomaan, että pääsisi loman aikana vähän harrastamaan talvilajejakin. Huonolta näyttää tällä hetkellä.

   • Janni
   • joulukuu 31, 2016
   Vastaa

   Lapsille joulu on kyllä varmasti tärkeä perinteineen. 🙂 Tänä vuonna ei kyllä luultavasti hirveästi talvilajeja ehdi harrastamaan, sen verran lämmintä on kyllä ollut!

 3. Vastaa

  Ihanaa, kun täällä blogissa sataa lunta! 🙂

   • Janni
   • joulukuu 31, 2016
   Vastaa

   Kiitos! 🙂

 4. Vastaa

  Joulua on tullut vietettyä niin ulkomailla kuin Suomessakin. Molemmat ovat kivoja. Jos olisi lomaa ja rahaa enemmän, viettäisin varmasti useamman joulun muilla mailla. Tykkään kuitenkin joulusta ja tietyistä traditioista. Ihana tämä ”lumisade” 🙂

   • Janni
   • joulukuu 30, 2016
   Vastaa

   Kyllä joulussa on varmasti se oma viehätyksensä missä vaan, ainakin jos tykkää panostaa. Ja kiitos, piti saada blogiinkin hiukan joulun tunnelmaa!

 5. Vastaa

  Jouluperinteet on kyllä pitäneet mutkin tähän asti Suomessa, tai sanotaanko suoraan että jouluruoka. RA-KAS-TAN jouluruokia ja ois hirvee katastrofi jos niitä ei ollenkaan sais jonakin vuonna! Muuten voisin kyllä joskus ajatella vaihtelun vuoksi viettäväni joulun muuallakin.

   • Janni
   • joulukuu 29, 2016
   Vastaa

   Ruuat mukaan ja maailmalle. 😀

 6. Just näin. Suomi ja joulutraditiot ne olla pitää. Olen vasta vanhemmiten huomannut, kuinka juurtunut olen jouluperinteisiin. Riisipuuro, lumiukko, joulusauna jne. Ilman niitä joulu ei tunnu joululta.

   • Janni
   • joulukuu 28, 2016
   Vastaa

   Oon kyllä samaa mieltä!

 7. Vastaa

  Kuuluisipa jouluun lumi.. t. katkera Espoolainen
  Satanut vettä paripäivää mutta toki jouluperinteet muuten, ruoka ja lahjojen jako!

   • Janni
   • joulukuu 28, 2016
   Vastaa

   Okei, täydellisessä joulussa siihen kuuluisi lumi. Nyt lähinnä räntä- ja vesisade ja vähän lumen jämiä maassa. 😀 Mutta onneksi joulun tunnelma muodostuu noista muistakin asioista 🙂

 8. Vastaa

  Olemme viettäneet jouluja niin kotona kuin ulkomailla ja siellä niin lämpimässä kuin hiihtämässä – kaikki käy, periaatteessa. Nykyisin toisaalta työt ovat pitäneet kotimaassa joulun aikaan, mutta toisaalta olemme myös todenneet, että matkustaminen huippusesongin aikaan on turhan ruuhkaista (ja kallistakin), joten mieluummin lähdemme vaikka tammikuussa joulun jälkeen maailmalle.

   • Janni
   • joulukuu 27, 2016
   Vastaa

   Jep, kyllä varmasti tammikuussa saa hotelleja ja lentoja halvemmalla ja on myös rauhaisampaa sitten kohteessa. 🙂

 9. En ole ollut yhtään joulua ulkomailla, vaikka ihan hyvin olisin voinut ollakin. En ole oikein ollut jouluihminenkään vaikka aiemmin vanhempien luona olenkin tykännyt rauhoittua ja köllötellä maha täynnä jouluherkkuja. Tänä vuonna oltiin ekaa kertaa omassa kotona Helsingissä ja oli aika paljonkin joulufiilistä – vaikka vettä satoi koko päivän!

  Jos matkustelu olisi jouluna yhtään halvempaa, oltaisiin varmasti reissuissa. Uskoisin, että saataisiin tarvittava joulufiilis missä päin maailmaa hyvänsä, jos vaan siihen asennoituisi niin. Saas nähdä, miten ensi joulu vietetään. Helsingissä, maalla vai maailmalla?

   • Janni
   • joulukuu 26, 2016
   Vastaa

   Onneks täällä Keski-Suomessa oli vähän lunta, vaikka vettä jossain vaiheessa aattonakin satoi. Se tuo niin paljon tunnelmaa! Jouluna tosiaan voi olla melko kallista tuo matkustelu. :s tietty lomapäivät käyttämällä vois saada joulun aikaan pitkiä lomia, se varmaan monia houkuttaa.

 10. Vastaa

  Minä olen ollut joulun ajat ulkomailla joitain kertoja, enkä ole välittänyt, koska minulle joulu ei merkitse mitään. Nytkin olen jouluna kissavahtina. Ehkä se on ainoa perinne, mikä minulla on jouluna. Ai niin, kerran menin tapanina naimisiin ja jouluna kihloihin, mutta tämä joulu on mennyt hyvin, kun en ole sotkenut itseäni kumpaankaan. Minulla ei ole perhettä, niin ei ole ollut mitään mielenkiintoa viettää joulua. Yhtenä jouluna tunkeuduin yliopistoon, kun siellä oli silloin kaupungin ainoa netti. Lapsenakaan en pitänyt joulusta. Ennen joulua tuli joulutodistus, jota jännitin niin paljon, että sairastuin aina johonkin flunssaan jouluksi.

   • Janni
   • joulukuu 26, 2016
   Vastaa

   Jos ei tykkää joulusta, eikä ole esimerkiksi perhettä jonka kanssa sitä viettää, ymmärrän kyllä hyvin ulkomaille lähdön tai vaikka kissankin vahtimisen. 😀 tosiaan joulu tarkoittaa kaikille eri juttuja. Mutta ei naimisiinmenoa tänä vuonna, onnittelut siis siitä. 😉

 11. Ihanat nämä leijailevat lumihiutaleet !:D En kestä!!! Ihanaa joulua Janni ja Anssi <3 Mä en koskaan ole viettänyt joulua ulkomailla – jotenkin kun on ollut työelämässä jo "pikään" niin on parasta rauhoittua kotikotona lapsuuden maisemissa jouluun 🙂 Reissut sitten erikseen kunnon lomalla!

   • Janni
   • joulukuu 25, 2016
   Vastaa

   Kiitos ja hyvää joulua myös sinne! 🙂 hihi piti laittaa blogiinkin vähän joulun tunnelmaa!
   Ite en kyllä oota opiskelujen loppua ja työelämään pääsyä kokopäiväisesti, tuntuu että sairaanhoitajana ei kyllä ikinä enää rauhotuta mihinkään juhlaan tai pyhään.. 😀

  • Marita Mäkinen
  • joulukuu 23, 2016
  Vastaa

  Kyllä kotona joulun vietto tuntuu hyvältä, en kaipaa ulkomaille.Läheisten läsnäolo ja ne tututkin rutiinit tuo joulun tunnelmaa❤Ihanaa joulua koko poppoolle!

   • Janni
   • joulukuu 23, 2016
   Vastaa

   Totta puhut! Hyvää joulua myös kaikille teille. 🙂

 12. Vastaa

  Thanks, great article.

   • Janni
   • joulukuu 23, 2016
   Vastaa

   Thank you. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *