Adrianmeren Split


Adrianmeren rannalla sijaitsee suomalaistenkin keskuudessa suosittu kaupunki Split, jossa voi halutessaan yhdistää kaupunki-, ranta- ja aktiiviloman. Meitä kiehtoi erityisesti vanhankaupungin sivukujat ja Marjan-kukkulan merinäköalat.


 

Saavuttiin Splitiin junalla illan suussa Kroatian pääkaupungista, Zagrebista. Juna-asema oli melko rähjäinen ja graffitien koristelema, eikä se antanut kovin hyvää ensivaikutelmaa paikasta. Pimeällä se oli jopa hiukan kammottava. Kuitenkin ihan pienen kävelymatkan jälkeen oltiinkin jo keskellä Splitin sydäntä, eli Riva-rantakadulla, jota pitkin suunnistettiin meidän yöpymispaikalle vanhaankaupunkiin. Saavuttiin Splitiin niin myöhään, että samana iltana ei oikeastaan jaksettu paikkaa sen enempää tutkia.

Splitin vanhassakaupungissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Tällaisessa tunnelmassa etittiin meidän Splitin kotia.

Meidän majapaikka oli aivan ihana. Pieni turkoosi vinokattoinen asunto keskellä Splitin vanhaakaupunkia. Ikkunasta oli täydelliset näkymät. Tollaseen kämppään voisin vaikka muuttaa! Vanhakaupunki on ilmeisesti myös aika turvallista aluetta, sillä meidänkin talon alaovi oli aina auki, kämpän ovet sai kuitenkin lukittua. Kaupungin vanha osa oli myös tosi iso. Sinne tuli eksyttyä pariin otteeseen, mutta kivaahan se vaan oli, kun tutkittavaa riitti. Vanhoissakaupungeissa on myös aina oma viehätyksensä, onhan se nyt ihanaa että tollaisia paikkoja on säästynyt meillekin ihailtavaksi! Varsinkin iltaisin tää paikka on niin tunnelmallinen.

Vanhankaupungin kattoja. Kuva: Anssi Lepikko.
Tätä näkymää kelpas tuijotella kämpän ikkunasta!

Auringonlasku Splitissä. Kuva: Anssi Lepikko.

Näkymät ikkunasta. Kuva: Anssi Lepikko.

Kissa vanhassakaupungissa. Kuva: Anssi Lepikko.
Kulkukissa johdatti meidät kotiinsa.
Vanhankaupungin sivukujia. Kuva: Anssi Lepikko.
Näissä pikkukujissa oli sitä jotakin!

Seuraavana päivänä aloitettiin Splitin valloittaminen kunnolla. Ensimmäiseksi suunnattiin juurikin sinne Riva-rantakadulle, oli se kuitenkin yöllä jo näyttänyt viihtyisältä ja on ilmeisesti yksi koko kaupungin suosituimpia paikkoja. Katu oli kyllä kaunis, palmujen reunustama ja kahviloita löytyi joka lähtöön. Turisteja siellä oli sen verran paljon (tietysti), ettei me kauaa kadulla viihdytty kamalien ruuhkien takia. Joka paikka tuntui olevan ihan ääriään myöten täynnä. Kerran kuitenkin istahdettiin kahville amerikkalaisen Shaunin kanssa, johon tutustuttiinkin tuolla Splitissä.

Rantakatu Riva. Kuva: Anssi Lepikko.
Tällä kadulla riitti vilinää.

Riva-rantapromenadi. Kuva: Anssi Lepikko.

Paras paikka koko kaupungissa oli ehdottomasti Marjan-kukkula, niemimaa jossa oli ihanaa luontoa. Vietettiin siellä aikaa joka päivä, ja myös yöllä, jolloin paikasta oli aika hulppeet näkymät. Kiipeiltiin portaita, istuskeltiin näköalapaikoilla, pyöräiltiin niemimaan ympäri ja esiteltiin paikkaa myös muille suomalaisille. Marjanista löytyy oma postauksensa täältä.

Yöllisen näkymät Marjan-kukkulalta. Kuva: Anssi Lepikko.
Näiden näköalojen takia kannatti kiivetä muutama porras!
Suomityttöjä Splitissä. Kuva: Anssi Lepikko.
Nää suomalaiset tytöt tavattiin Wienin rautatieasemalla. Törmättiin vielä Ljubljanassa, Bledissä ja Splitissä. Hauskoja sattumia!

Rantakadulta näkee myös Splitin satama-alueelle, jossa on jos jonkinmoista paattia aina sukellusveneisiin asti. Kojuissa mainostetaan päiväretkiä läheisille saarille, jotka onkin suosittuja kohteita Splitissä käyvien keskuudessa. Mekin yritettiin yhtenä päivänä päästä käväisemään jollain saarista, mutta oltiin liian myöhään liikkeellä, sillä saarille pääsee vain aamulla. Harmitti hiukan, mutta oishan tältäkin voinut välttyä jos vain olisi ottanut asioista selvää etukäteen. Merelle kuitenkin päästiin, kun lähdettiin Splitistä Dubrovnikiin lautalla. Odotin melkein jotain hulppeeta jahtia, jonka kannella ois voinut löhöillä ja nauttia auringosta. Ei ollu niin hienoo mitä ajattelin, ihan ku ois bussissa istunut.

Splitin katuja. Kuva: Anssi Lepikko.

Ravintola illalla. Kuva: Anssi Lepikko.
Eikö ole aika houkuttelevan näköinen ravintola?
Katusoittajia. Kuva: Anssi Lepikko.
Kadulta löytyi myös kunnon orkesteri!

Auringonlasku Splitissä. Kuva: Anssi Lepikko.

Loppujen lopuksi Split oli ihan mukava ja sympaattinen paikka, mutta en tiedä oisiko siellä enää nähtävää toista kertaa varten. Ja sitä paitsi siellä oli tosi paha haju, ainakin sataman lähellä. Se on jäänyt kirkkaimmin mieleen.


Avainsanat: ,
Edellinen postaus Seuraava postaus

Kommentit

Lisää kommentti
  • Kaisu
  • toukokuu 14, 2017
  Vastaa

  Eksyin blogiin sattumalta, vaikuttaa mielenkiintoiselta! 🙂 olin itse viime syksynä Kroatiassa 10 päivää. Lennettiin Splitiin ja varattiin majoitus vaan kahdeksi yöksi, koska ei oltu varmoja halutaanko käydä muualla. Meille riitti pari päivää Splitissä! Loppuaika oltiin Bracin ja Hvarin saarilla ja osallistuttiin mm. 10 tunnin veneajelulle Adrianmerellä. Ehdittiin myös sisämaassa yhteen kansallispuistoon ja viimeinen yö oltiin Trogirin kaupungissa. Split oli oman kokemukseni mukaan näistä kaikista ei-kiinnostavin paikka, jonka koluaa nopeasti läpi. Saarihyppelyä ja merta ylipäätään suosittelen, siellä olisi voinut viettää pidempäänkin aikaa. <3 🙂

 1. Ihanan näköinen paikka! Lähtisin ehdottomasti tutkiskelemaan paikkoja tuolla. Varsinkin nuo ensimmäisten kuvien pikkukujat on hurjan söpöjä. Ehkäpä sitten jonain päivänä pääsemme käymään tuollakin.

   • Janni
   • huhtikuu 9, 2017
   Vastaa

   Vanhankaupungin kujat olikin niitä parhaita paikkoja. ❤ siellä kannattaa käydä!

 2. Vastaa

  Makeet maisemat majapaikasta! Tuollaisia punaisia kattoja on mukava katsella 🙂 Split on ollut pitkään tavoitteena ja tämä postaus vahvisti sitä, että sinne pitää mennä!

 3. Muutama vuosi sitten vietettiin viikko Splitissä, tai niin ainakin piti. Lopulta alkoi olla sen verran tylsää, että vuokrattiin auto alle ja lähdettiin seikkailemaan Dubrovnikiin ja ympäri Kroatiaa. Ja maalla oli huomattavasti mielenkiintoisempaa nähtävää kuin Splitissä. Hyvä tukikohta joko meri- tai maaseikkailuille!

   • Janni
   • huhtikuu 7, 2017
   Vastaa

   Autolla seikkailu kuulostaa niin paljon paremmalta kuin koko viikko Splitissä! Johonkin maalaiskylään Kroatiassa ois kyllä ihana päästä vierailemaan. 🙂

 4. Vastaa

  Upeat näkymät kämpästä! Meille Split jäi vähän etäiseksi. Oikein kiva ja kaunis paikka, mutta aivan liikaa turisteja. Toki sama asia vaivasi Dubrovnikissa. Näihin kahteen on syytä palata joskus paremmalla ajalla, pahimman turistisesongin ulkopuolella.
  Läheistä Korcula-saarta voimme kuitenkin suositella lämpimästi! Vaikka suosittu paikka onkin, ei joka paikkaan tarvinnut jonotella. http://www.cocoaetsimassa.fi/korculan-saarella/

  Kumma miten yhtäkkiä rupesikin tekemään mieli lähteä Kroatiaan….=)

   • Janni
   • huhtikuu 6, 2017
   Vastaa

   Turistien paljous kyllä vähän häiritsi Dubrovnikissa ja Splitissä, mutta oisihan se pitänyt etukäteen jo tietääkin.. 😀 Noi saaret kyllä houkuttelee, niille on joskus mentävä! Ainakin teidän kuvat tuolta saarelta näyttää ihanilta.

 5. Vastaa

  Minä kävin selvästi Kroatiassa aivan väärissä paikoissa – naureskeltiin siskon kanssa, että saavuttiin varmaan Kroatian Pieksämäelle. Kaikkien muiden valokuvat tuovat ihan erilaisen kuvan maasta, pitäisi käydä tarkastamassa se nyt uudestaan. Pidän noista punatiilikatoista!

   • Janni
   • huhtikuu 4, 2017
   Vastaa

   Kroatian Pieksämäki. 😀 😀 Nuo meidän reissussa tapaamat suomalaisetkin yöpyivät jossain teollisuusalueella, kuulemma kesti kauan löytää ”se oikea” Split.

 6. Vastaa

  Mä tykkään Splitistä todella paljon, mutta eipä siellä nyt ihan hirveästi nähtävää ole vanhankaupungin lisäksi. Mutta parasta onkin kävellä vanhankaupungin kujilla ja istua kahviloissa 🙂 Asuin yhden kesän Makarskassa ja suurin osa mun Splitin-reissuista suuntautui Splitin keskustan sijaan kylläkin City Center One -ostoskeskukseen, koska Makarskassa ei shoppailumahdollisuuksia juuri ole. Olisihan sitä toki voinut edes Marjanilla käydä… Mutta jäipäs edes joku syy vielä palata Splitiin 🙂

   • Janni
   • huhtikuu 4, 2017
   Vastaa

   Vanhankaupungin kujat oli kyllä parhaita paikkoja! Meille taas ostoskeskukset jää yleensä reissuilla ihan tuntemattomaksi.

 7. Vastaa

  Kauniita kuvia ja kiva tunnelma kaupungissa. Kroatia vielä itsellä kokematta, mutta ehkä voisi harkita joskus.

   • Janni
   • huhtikuu 4, 2017
   Vastaa

   Kannattaa ainakin harkita, ehkä jopa käydäkin! On se kuitenkin niin kiva paikka.

 8. Vastaa

  Ihanan aurinkoisia kuvia! Mua kiinnostaisi kanssa Split tai ylipäätään Kroatia. Pitääkin muistaa tuo Marjan kukkula!

   • Janni
   • huhtikuu 3, 2017
   Vastaa

   Aurinkoiset kuvat lohduttaa täällä räntäsateen keskellä! Jos on suunta Splitiin, kannattaa käydä myös jossain muualla Kroatiassa tai vaikka niillä saarilla. 🙂

 9. Minulle jäi Splitistä tosi ankea kuvitelma. Matkasta tosin on jo lähemmäs kymmenen vuotta aikaa. Toisaalta kiehtoisi nähdä, onko se tosiaan niin huono kohde, mitä silloin jäi vaikutelmaksi, vai oliko matkan muut kohteet niin paljon hienompia. Silloin kierrettiin kolme viikkoa Kroatian saaria, joten voi hyvin olla, että Split on jäänyt niiden varjoon.
  Edulliset suorat lennot Splitiin kyllä houkuttelisi.

   • Janni
   • huhtikuu 2, 2017
   Vastaa

   Itekään en ehkä ihan siihen Splitin hehkutukseen lähtisi mukaan, vaikutelma oli nimenomaan ihan kiva. Varmaan teidän reissulla tosiaan jäänyt myös hienompien paikkojen varjoihin, saarista oon nimittäin kuullut kauheesti kehuja! Kymmenessä vuodessa on kyllä varmaan ehtinyt Splitjonkun verran muuttuakin.

 10. Vastaa

  Näyttää kivan sympaattiselta paikalta, vaikka tämä hajuhaitta on kyllä ikävä. Voi ei. Upeita kuvia tuolta pikkukujilta. Ja hyvä vinkki tämä, että yhdistäisi Splitin matkaan joitain saaria. Olisikohan siellä lämmintä vielä syysloman aikaan, jolloin ainakin turisteja oliis varmasti paljon vähemmän?

   • Janni
   • maaliskuu 28, 2017
   Vastaa

   Ilmeisesti tota pahaa hajua ei siellä kuitenkaan aina ole, jotenkin sen liittyi nyt noihin laivoihin! Splitin matkaan voi myös hyvin yhdistää Dubrovnikissa käynnin, varsinkin jos on viikko aikaa. 🙂 Lokakuulle asti pitäisi olla melko lämmintä, ainakin netistä löysin tällasta tietoa!

  • Sofia
  • maaliskuu 27, 2017
  Vastaa

  Ihania kuvia vanhasta kaupungista, tuossa rappioromantiikassa on kyllä jotain niin ihastuttavaa! Mulle jäi Splitistä vähän samat fiilikset, että en usko että tarvii sinne palata uudestaan. Sen sijaan lähisaarilla ja kansallispuistossa kyllä voisin vielä olla paremmalla ajalla

   • Janni
   • maaliskuu 27, 2017
   Vastaa

   Lähisaaret jäi kiinnostamaan meitäkin! Kroatiassa ei olla käyty kansallispuistoissakaan, niiden takia voisi vielä palata johonkin päin maata. 🙂

 11. Ihanat näkymät teillä on ollut Splitin asunnosta! Kävin tuolla 2013, ja silloin huhtikuun lopussa rantakatu oli aika hiljainen, joitain paikallisia mummoja ja pappoja vaan istuskeli siellä, vaikka oli suomalaisen mittapuulla jo ihan kesä. Vanhankaupungin kujat oli tosiaan super ihania, mutta meiltä meni tuo kukkula kokonaan ohi, höh! Ei meidän sohvasurffaus-hostikaan vinkannut menemään sinne. Ehkä se on tarpeeksi hyvä syy palata Splitiin joskus. 🙂

   • Janni
   • maaliskuu 27, 2017
   Vastaa

   Tuo rantakatu olisi hiljasena varmasti ihana paikka vierailla! Oisi tilaa mennä mihin vaan kahvilaan. 😀 Marjan-kukkula oli tosiaan paras paikka, joten sinne kannattaa ehdottomasti suunnata jos Splitiin menee. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *